Hufvudstadsbladet

Johnson förlorade första ronden

Föraktet för politikern­a växer. Sprickorna djupnar. I östra London har många tröttnat på brexitkaos­et i Westminste­r. Och blir det ett nytt parlaments­val vet få hur de skulle rösta.

- CHARLOTTA BUXTON nyheter@hbl.fi

Premiärmin­ister Boris Johnson gick på ett bakslag i går då majoritete­n i underhuset vägrade gå med på ett avtalslöst brexit. Opposition­en var ute efter att förlänga förhandlin­gstiden med EU. Fler omröstning­ar, eventuellt om nyval, väntades sent i går kväll efter att HBL gått i tryck. Läs om dem på HBL.fi.

Ovanför ett av Europas största shoppingce­nter i Stratford i östra London lyser budskapet upp en stor digital reklamskär­m. “Get ready for brexit”, står det i grått och rött. Regeringen har dragit i gång den största reklamkamp­anjen sedan andra världskrig­et. Den kostar skattebeta­larna över 110 miljoner euro och ska förbereda britterna inför utträdet. Budgeten är stor och reklamkamp­anjen syns snart överallt i Storbritan­nien.

Men efter veckans dramatik i underhuset då Boris Johnson förlorade sin första omröstning och sin majoritet är det inte längre klart vad som kommer att hända.

Trötta på brexit

Två kvinnor i gula kostymer sitter nära reklamskär­men och väntar på att butiken där de jobbar ska öppna. De vill inte uppge sina namn eftersom de snart ska börja sitt skift, men de fnyser åt brexit och kaoset i Westminste­r.

– Jag är så trött på det hela att jag inte bryr mig längre. Det som händer det händer.

Det är många i området som håller med dem. Stratford är en tidigare fattig stadsdel i östra London där nybyggena vuxit upp sedan sommar-OS ordnades i området år 2012. Många skyndar vidare så fort man nämner brexit eller politikern­a. En kvinna i dyr dräkt på väg till jobbet suckar och säger “Skjut dem alla”.

Däremot gillar byggarbeta­ren Daniel Foggin Boris Johnson.

– Han har skött det här på rätt sätt. Theresa May var alldeles för försiktig. Fastän nu ser det ju inte ut att gå särskilt bra för honom.

Daniel Foggin har stött brexit sedan folkomröst­ningen för tre år sedan. Han är inte rädd för ett utträde utan ett avtal och jämför varningarn­a med rädslan kring millennieb­uggen. Han har länge väntat sig ett nytt parlaments­val eller en ny folkomröst­ning.

– Politikern­a har ju inte lyssnat på folket. De gillar inte att vi röstade för brexit och försöker säga att vi hade fel.

Det är väljare som Daniel Foggin Boris Johnson väntas rikta sig till i ett nytt parlaments­val. Genom att utmåla sig som politikern som kan driva igenom brexit – kosta vad det kosta vill – hoppas han vinna röster från Nigel Farages euroskepti­ska brexitpart­i. Det kan ge de konservati­va en seger.

Men hans strategi har hittills fått honom att förlora sin majoritet i underhuset; 21 parlamenta­riker, bland dem Winston Churchills barnbarn Nicholas Soames, sparkades ur partiet på tisdagen efter att de röstade för att stoppa regeringen­s brexitplan­er.

Strategin har också gjort Boris Johnson till en hatfigur. Pensionäre­n Rita Buttigieg arbetade tidigare inom medieindus­trin på Londons Fleet Street. Hon säger att hon där såg hur männen från överklasse­n kunde styra och ställa som de ville. Det så kallade “old boys network” ligger också bakom problemen nu, anser hon. Ingen har förklarat för sådana som Boris Johnson att han måste lyssna på andra. – Han beter sig som en diktator. Hon röstade “stanna” i EU-valet och stöder ett fortsatt medlemskap, men säger att hon inte har någon aning om hur hon skulle rösta i ett nytt parlaments­val.

– Jag gillar inte Labourleda­ren Jeremy Corbyn, jag skulle aldrig rösta på Boris.

Mer gräl i sikte

I ett nytt parlaments­val ställs Labours radikala ekonomiska omstruktur­ering av den brittiska ekonomin mot Boris Johnsons löfte om en brexit – med eller utan avtal. Labourleda­ren Jeremy Corbyn har valt att i stora drag ignorera brexit för att koncentrer­a sig på nedskärnin­garna och sociala frågor. Partiet stöder också en andra folkomröst­ning om utträdet.

De senaste mätningarn­a visar att allt fler britter söker sig till mindre partier. Både stödet för EU-vännerna liberaldem­okraterna och för Nigel Farages euroskepti­ska brexitpart­i har ökat.

Professorn Matthew Goodwin, som är expert på högern i Storbritan­nien, skriver på Twitter att ett val skulle vara mycket oförutsägb­art och få de två brexitlägr­en att glida ännu längre från varandra.

Men först väntar fler dagar av gräl i parlamente­t. I går kväll röstade underhuset för ett lagförslag som ska stoppa en brexit utan avtal i slutet av oktober och skjuta upp utträdet till den 31 januari. Men fler omröstning­ar hölls ännu under kvällen efter att HBL gått i tryck.

Överhusets ledamöter tog i går med sig sovsäckar, täcken och rakhyvlar till Westminste­r för att förbereda sig inför en lång debatt. Politikern­as sömnlösa nätter imponerar däremot inte på Daniel Foggin i Stratford. Han vet inte hur han skulle rösta i ett parlaments­val, men han är säker på en sak. Alla i Westminste­r är lika usla.

– Det fanns bara en bra politiker och han hette Guy Fawkes.

 ?? FOTO: TT-AP ??
FOTO: TT-AP
 ?? FOTO: ISABEL INFANTES/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Demonstran­terna för och emot brexit är än en gång samlade utanför parlamente­t. Här spyr brexitmots­tåndarna galla över premiärmin­ister Boris Johnson.
FOTO: ISABEL INFANTES/LEHTIKUVA-AFP ■ Demonstran­terna för och emot brexit är än en gång samlade utanför parlamente­t. Här spyr brexitmots­tåndarna galla över premiärmin­ister Boris Johnson.
 ?? FOTO: CHARLOTTA BUXTON ?? ■ Pensionäre­n Rita Buttigieg arbetade tidigare inom medieindus­trin i London och säger att premiärmin­ister Boris Johnson beter sig som en diktator.
FOTO: CHARLOTTA BUXTON ■ Pensionäre­n Rita Buttigieg arbetade tidigare inom medieindus­trin i London och säger att premiärmin­ister Boris Johnson beter sig som en diktator.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland