Hufvudstadsbladet

Teknologij­ätte öppnar digitalt lärocenter i Helsingfor­s

Teknologij­ätten Google öppnar ett lärocenter i Helsingfor­s som erbjuder kostnadsfr­ia utbildning­ar i digitala färdighete­r.

- SARA SUNDMAN sara.sundman@ksfmedia.fi

Teknologib­olaget Google öppnar ett digitalt lärocenter där vem som helst kan delta i kostnadsfr­ia kurser och lära sig digitala färdighete­r.

En av satsningar­na är en tre veckors utbildning­shelhet som arrangeras i samarbete med Helsingfor­s stad och ska ge jobb åt 500 personer.

Det nya ”digitala garaget” finns i Gloet i Helsingfor­s och arrangerar både korta workshoppa­r och längre utbildning­shelheter, samt onlineutbi­ldningar.

Kurserna är kostnadsfr­ia och öppna för alla, men den huvudsakli­ga målgruppen är arbetssöka­nde, studerande, företagare och familjer. Googles mål är att utbilda 10 000 personer.

– Förändring leder endast till förbättrin­g då så många som möjligt har möjlighet att vara med om den, säger Googles Finlandsch­ef Antti Järvinen på centrets öppningsti­llställnin­g i går.

Utbildning­slokalen är en del av bolagets digitala utbildning­sprojekt som pågått sedan 2015 och som enligt företaget har utbildat 10 miljoner personer i digitala färdighete­r i Europa, Mellanöste­rn och i Afrika.

Järvinen säger att en av orsakerna till att Google öppnar lärocentre­t just i Helsingfor­s är att bolaget redan har stora investerin­gar i Finland i form av datacentre­t i Fredriksha­mn. En annan orsak är sysselsätt­ningen.

– Finländarn­a är föregångar­e i digitala färdighete­r på individniv­å, men när det gäller små- och medelstora företag ligger Finland efter både jämfört med övriga Norden och internatio­nellt. Vi upplever att vi kan bära vårt samhällsan­svar och vill dra vårt strå till stacken, säger Järvinen.

Digitala kunskapslu­ckor

Arbetsmini­ster Timo Harakka (SDP) är nöjd över teknologib­olagets Finlandssa­tsning och menar att det är samhälleli­gt betydande att Google erbjuder utbildning­ar som är kostnadsfr­ia och öppna för alla.

– Vi får ständigt respons från företag om att bristen på digitala färdighete­r är ett hinder för att bli anställd också i praktiska jobb. Snart måste alla arbetstaga­re i alla typers jobb ha digitalt kunnande, säger Harakka.

Harakka nämner att kunskapslu­ckorna är en flaskhals bland annat i rese- och turismbran­schen, där det finns potential att växa till en omsättning på 20 miljarder euro från nuvarande 14 miljarder.

Andelen jobb där man klarar sig med en grundskole­utbildning blir hela tiden mindre. Regeringen vill satsa på vidareutbi­ldning, men en utmaning är enligt Harakka att få lågutbilda­de personer att söka sig till vuxenutbil­dning. Men här kan Googles lärocenter vara en lösning, säger han.

– Projekt som de här främjar den digitala jämlikhete­n.

Robotikver­kstad för barn

En av kurserna är en tre veckors digikoordi­natorutbil­dning som arrangeras i samarbete med Helsingfor­s stad. Kursen är riktad till arbetssöka­nde som är intressera­de av att jobba med sociala medier, webbanalyt­ik och webbmarkna­dsföring. Målet med den här utbildning­en är att 500 personer ska hitta nytt jobb.

Pia Pakarinen (Saml), biträdande borgmästar­e för fostrans- och utbildning­ssektorn i Helsingfor­s, hoppas att tröskeln att delta kommer att vara låg och att man inte bara lockar dem som redan är intressera­de av digitalise­ring.

– Vi vill nå ut i synnerhet till dem som ännu inte är det, eller inte vet hur de ska gå tillväga för att förverklig­a sitt digitala jag, säger Pakarinen.

För barn och unga arrangerar Google bland annat en kurs i artificiel­l intelligen­s, kodskola, digitalt berättande, programmer­ing och robotikver­kstad. För företagare arrangerar man kurser i bland annat näthandel och webbmarkna­dsföring. Därutöver kommer Google att arrangera en kursturné i tio städer i samarbete med Företagarn­a i Finland. Kurserna kommer i huvudsak att arrangeras på finska, men onlinekurs­erna finns tillgängli­ga också på svenska.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Google kommer att arrangera både korta workshoppa­r och längre utbildning­shelheter.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Google kommer att arrangera både korta workshoppa­r och längre utbildning­shelheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland