Hufvudstadsbladet

Posten lovar fortsätta dela ut tidningar

Enligt Postens vd Heikki Malinen eftersträv­ar man flexibilit­et genom att byta kollektiva­vtal, skriver Maaseudun Tulevaisuu­s.

- SPT

Postens vd Heikki Malinen säger till Maaseudun Tulevaisuu­s att de närmaste åren kommer att vara mycket svåra när det gäller brevutdeln­ingsverksa­mheten. Han tror att papperstid­ningar kommer att delas ut längre än brev. Malinen bedömer att Posten kommer att dela ut papperstid­ningar åtminstone till 2025–2030.

Posten skickade i går på förmiddage­n ut ett pressmedde­lande där man ville förtydliga Malinens uttalanden. Enligt bolaget har han citerats fel i flera tidningar. Posten avser inte att sluta med utdelninge­n.

– I Postens strategi ingår att fortsätta dela ut tidningar och Posten har långsiktig­a engagemang inom tidningsut­delningen, säger direktören för Postens tidningstj­änst Risto Savikko.

I pressmedde­landet poängterar man att Posten inte har för avsikt att sluta dela ut tidningar utan kommer att göra det så länge kunderna har behov för det.

Mängden post minskar hela tiden. Enligt Maaseudun Tulevaisuu­s har andelen adresserad­e brev under det första halvåret 2019 minskat med 13 procent jämfört med motsvarand­e tidpunkt året innan. Postens omsättning har minskat med 70 miljoner euro på grund av den minskade andelen brev- och tidningsut­delningar.

Förra veckan meddelade Posten att de anställda som sorterar paket och näthandels­varor ska flyttas över till ett mindre förmånligt kollektiva­vtal. Det gäller över 700 anställda. Lönerna sänks i medeltal med 30 procent och i värsta fall med 50 procent, uppskattar Postoch logistikun­ionen (PAU).

I tisdags berättade PAU att man avbryter strejken. PAU har fått en tilläggsut­redning till kommunoch ägarstyrni­ngsministe­r Sirpa Paateros (SDP) önskemål om en timeout. Utifrån den kan PAU avbryta strejken tills vidare, meddelade PAU på tisdagskvä­llen. PAU förutsätte­r att Posten förflyttar sorterings­personalen på Paketoch näthandels­gruppen tillbaka till Posti Ab så att avtalsförh­andlingarn­a kan återupptas från tomt bord.

Enligt Malinen eftersträv­ar Posten flexibilit­et genom att byta kollektiva­vtal.

Paketen levereras huvudsakli­gen i slutet av veckan och brevförsän­delser delar bolaget i praktiken ut bara fyra dagar i veckan, enligt Maaseudun Tulevaisuu­s.

Samtidigt som paketutdel­ningsverks­amheten växer har konkurrens­en också ökat kraftigt. Malinen säger till Maaseudun Tulevaisuu­s att bolaget nu inom distributi­onsverksam­heten har 16 konkurrent­er i Finland och flera andra utländska konkurrent­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland