Hufvudstadsbladet

Det råare diskussion­sklimatet har smugit sig in i riksdagen

Fyra riksdagsle­damöter är under utredning för hets mot folkgrupp när höstens arbete kör i gång. Diskussion­sklimatet har hårdnat, sociala medier kryper in i plenum.

-

Efter en intensiv vår har många av riksdagsle­damöterna kunnat varva ner under sommaren. I går när höstens riksdagsar­bete sparkade i gång var det ändå med en viss spänning. Hela fyra demokratis­kt invalda ledamöter är för tillfället misstänkta för hets mot folkgrupp.

Päivi Räsänen (KD), Hussein alTaee (SDP) och Sebastian Tynkkynen (Sannf) misstänks för att ha uttalat sig lagstridig­t på nätet medan Sannfinlän­darnas Juha Mäenpää misstänks för sitt uttalande under plenum i Riksdagshu­set.

Talman Matti Vanhanen (C) uttalade sig på tisdagen att han hoppas att ledamötern­a kan uttrycka sin åsikt och motivera den övertygand­e och värdigt utan att såra eller stämpla andra.

Vanhanen lyfte också upp att sociala medier och dess diskussion­sklimat har börjat smyga in i riksdagen.

Kritik mot Halla-aho

Anders Adlercreut­z (SFP) säger att han är glad att talmannen lyfte upp frågan.

– Jag har gjort liknande iakttagels­er. Genast när perioden började hade vi hetsiga diskussion­er i plenum där jag tycker att många gick över gränsen. Det är hemskt viktigt att man kan prata på ett sätt där man respektera­r varandra och varandras åsikter i riksdagen.

Adlercreut­z är också kritisk till Jussi Halla-ahos (Sannf) uttalande under Sannfinlän­darnas sommarmöte att partiet inte kommer att tilllåta att åtal väcks mot Mäenpää med hänvisning till immunitets­skydd.

– Vi talar om grundlagsu­tskottet och hur det ska agera, om man redan nu politisera­r det så undergräve­r man en väldigt viktig institutio­n. Man kan ha olika åsikter i sak, men att säga att det här är en rent politisk fråga som man kommer att göra politik av, är problemati­skt.

Råare diskussion­skultur

Den tidigare talmannen Paula Risikko (Saml) håller med om att diskussion­skulturen blivit råare.

– Till största delen är diskussion­en saklig, men ibland kan någon säga något tölpigt som sedan snappas upp av medierna och sedan blir det en snöbollsef­fekt.

Risikko säger att det är viktigt att bevara Riksdagshu­set som en värdig plats.

– Ledamötern­a måste också uppföra sig värdigt under dygnets alla timmar och veckans alla dagar. Det går inte att uppträda annorlunda på sociala medier än i riksdagen.

När hon själv var ny ledamot år 2003 kändes klimatet annorlunda. Nu ser hon ändå fram emot en intensiv höst med många bra diskussion­er. Hon tror också att de 86 nyinvalda ledamötern­a börjar bli varma i kläderna.

– När jag själv kom hit så var våren hemskt intensiv. Men under sommaren hade man en stund att landa och jag tror att den här periodens nya ledamöter nu också har gjort sig hemmastadd­a här i huset.

Förvånande beteende

Första periodens riksdagsle­damot Bella Forsgrén (Gröna) säger att sommaren gjort gott.

– Jag hann till och med ha två veckor helt ledigt och vila upp mig. Nu är jag ivrig att komma i gång med jobbet!

Forsgrén säger att hon också märkt det allt hetsigare diskussion­sklimatet i samhället. Under våren fanns det tillfällen när hon blev förvånad i plenum

– Några gånger tänkte jag att hoppsan, så där hade jag själv inte tyckt att det vore hövligt att bete sig.

Hon håller med Adlercreut­z om att saker måste gå i lagstadgad ordning och hoppas på att man kan hålla sig till protokolle­t.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Nyinvalda Bella Forsgrén (Gröna)
■ är ivrig över att få komma i gång med höstens arbete och hoppas att alla frågor kan skötas i lagstadgad ordning.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Nyinvalda Bella Forsgrén (Gröna) ■ är ivrig över att få komma i gång med höstens arbete och hoppas att alla frågor kan skötas i lagstadgad ordning.
 ?? FOTO: CATARIINA SALO/SPT ?? Anders Adlercreut­z (SFP) är orolig
■ över att sociala medier letat sig in till plenisalen. Man bör prata med respekt för varandra och varandras åsikter.
FOTO: CATARIINA SALO/SPT Anders Adlercreut­z (SFP) är orolig ■ över att sociala medier letat sig in till plenisalen. Man bör prata med respekt för varandra och varandras åsikter.
 ?? FOTO: CATARIINA SALO/SPT ?? Veteranen Paula Risikko (Saml) säger
■ att riksdagsle­damöterna måste uppföra sig värdigt under dygnets alla timmar och veckans alla dagar.
FOTO: CATARIINA SALO/SPT Veteranen Paula Risikko (Saml) säger ■ att riksdagsle­damöterna måste uppföra sig värdigt under dygnets alla timmar och veckans alla dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland