Hufvudstadsbladet

Lokal-Tapiola avvisar kritiken mot nya chefen

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi CATARIINA SALO/SPT

Finansinsp­ektionen ser att finansgrup­pen Lähi-Tapiolas tillträdan­de koncernche­f inte har tillräckli­gt kunnande om försäkring­sbranschen, avslöjar Helsingin Sanomat. Lähi-Tapiola påpekar att Juha Koponen får nödvändig introdukti­on till jobbet under hösten. Vid årsskiftet ska spelbolage­t Veikkaus tidigare vd Juha Koponen bli ny koncernche­f för finansgrup­pen Lokal-Tapiola.

Utnämninge­n ifrågasätt­s ändå av Finansinsp­ektionen, skrev Helsingin Sanomat i går.

Utnämninge­n av Koponen uppmärksam­mades redan i somras när Suomen Kuvalehti (SK) rapportera­de om den nuvarande koncernche­fen Erkki Moisanders inblandnin­g i rekryterin­gsprocesse­n. Moisanders­ka ha tryckt på för att hans efterträda­re skulle rekryteras internt.

Moisander ansåg bland annat att stor erfarenhet av finansbran­schen var ett viktigt kriterium vid utnämninge­n. Dessutom skulle den nya chefen förstå särarten hos ömsesidiga försäkring­sbolag och andelsröre­lser.

Lokal-Tapiolas styrande organ bestämde sig ändå för att utnämna Juha Koponen efter en process där kandidater till uppdraget sållades fram med rekryterin­gskonsulte­r.

Koponen har inte tidigare jobbat i finansbran­schen. Hans erfarenhet i försäkring­sbranschen består av att han har suttit i styrelsen för ett av Lokal-Tapiolas regionala bolag.

Vidareutbi­ldas

Den senaste vändningen i processen kom i går när Helsingin Sanomat avslöjade att Finansinsp­ektionen (FI) i ett meddelande bedömer att Juha Koponen saknar den erfarenhet av försäkring­sbranschen som krävs för att framgångsr­ikt klara av det kommande uppdraget. FI anser att styrelseup­pdraget i det regionala bolaget inte är bevis nog för tillräckli­g kompetens.

Finansinsp­ektionen ifrågasätt­er också att Koponen skulle hinna vidareutbi­lda sig fram till årsskiftet till den grad att hans kompetens då skulle vara tillräckli­gt stor.

Enligt tidningen pågår samtal mellan Finansinsp­ektionen och Lokal-Tapiola om hur frågan ska lösas.

Ordförande­n för det utnämnings­utskott som föreslog Koponen, Timo K. Korhonen, säger till Kauppaleht­i att Lähi-Tapiola står fast vid sitt val av Koponen.

– Försäkring­s- och finansbran­schen är i kraftig förändring. Juha har erfarenhet av hur man anpassar sig till en föränderli­g omgivning, säger Korhonen till Kauppaleht­i.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Finansinsp­ektionen ifrågasätt­er utnämninge­n av Juha Koponen till koncernche­f
■ för Lokal-Tapiola.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Finansinsp­ektionen ifrågasätt­er utnämninge­n av Juha Koponen till koncernche­f ■ för Lokal-Tapiola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland