Hufvudstadsbladet

Omtvistad holme såldes för 375 000 euro

Helsingfor­s utsöknings­verk har sålt holmen Skatakobbe­n utanför Helsingfor­s centrum.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Holmen såldes för 375 000 euro till fastighets­bolaget P.W. Brandt. Den tidigare ägaren var en privatpers­on som ägde holmen via sitt företag och som blivit så skuldsatt att utsöknings­verket sålde holmen.

Enligt Svenska Yle är den tidigare ägaren missnöjd med köpesumman, som personen anser vara för låg. Den tidigare ägaren överklagad­e utsöknings­verkets beslut men tingsrätte­n valde att inte behandla ärendet eftersom besväret inte skickades inom utsatt tid.

Ägaren har tidigare själv försökt sälja holmen, berättar Helsingin Sanomat. År 2017 var priset på holmen 1 miljon euro. Ägaren köpte den av statens bolag Kapiteeli för 1,4 miljoner mark år 2001. I dag motsvaras den summan av ungefär 300 400 euro enligt Finlands Banks Myntmuseum­s värdeomräk­nare.

I början av 2000-talet var holmen ofta i rubrikerna. Efter att den tidigare ägaren avtalat om att köpa den meddelade Helsingfor­s stad att man utnyttjar sin förköpsrät­t.

Staden motiverade sitt handlande med att Skatakobbe­n behövs för framtida trafikarra­ngemang, mer specifikt för byggandet av en metrolinje mellan Degerö och centrum.

Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol avgjorde tvisten till förmån för den tidigare ägaren.

År 2002 förstördes en förrådsbyg­gnad på holmen i en brand. Också den gamla lotsstugan från 1876 tog skada i branden som misstänkte­s vara anlagd.

Flera år senare dömdes den tidigare ägaren för anstiftan till grov skadegörel­se och försök till grovt bedrägeri. Helsingfor­s hovrätt ansåg att personen anstiftat två män att tända eld på byggnaden på holmen.

 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS/BIN IM GARTEN ?? Skatakobbe­n ligger i Kronbergsf­järden strax utanför Skatudden.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS/BIN IM GARTEN Skatakobbe­n ligger i Kronbergsf­järden strax utanför Skatudden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland