Hufvudstadsbladet

Finlandssv­ensk klimatakti­vist häktades och fick inreseförb­ud

DNA-profilerin­g, böter, inreseförb­ud och villkorlig­t fängelse – det fick Amos Wallgren för att han deltog i en klimatakti­on mot schweizisk­a banker. – Straffet står inte i proportion till gärningen, säger han.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Det var den 8 juli i år som finlandssv­enske Amos Wallgren och hans kompis Teemu Vaarakalli­o deltog i en klimatakti­on i Schweiz. De hade åkt på klimatläge­r och i det ingick också aktionen.

– Vi var cirka hundra personer i Basel och lika många till i Zürich, säger han.

Aktivister­na blockerade entrén till den schweizisk­a banken UBS huvudkonto­r i Basel och till konkurrent­en Credit Suisses kontor i Zürich genom att bilda människoke­djor. I Basel dumpade man också ett lass stenkol framför en port. Aktivister­na krävde att bankerna ska sluta placera enorma tillgångar i kol och andra fossila bränslen som driver på klimatförä­ndringen. De hävdar att utsläppen från de schweizisk­a bankernas placeringa­r överskride­r Schweiz klimatutsl­äpp mer än tjugofalt.

Aktionen inleddes klockan 6 den här måndagsmor­gonen.

– Vi stod vid garaget och delade ut flygblad till personalen när de gick till jobbet.

Aktionen var så pass fredlig att polisen nöjde sig med att titta på tills banken krävde en insats. Vid 14-tiden ingrep polisen. Aktivister­na fick tio minuter på sig att försvinna.

– Flera flyttade frivilligt på sig men vi beslutade oss för att stanna, säger Amos Wallgren.

Polisen bar bort dem som vägrade, kontroller­ade deras identitet och stuvade in dem i polisbilar. Amos Wallgren upplevde att bemötandet var omotiverat hårt. Hans kompis tvingades till exempel vänta länge i en trång polisbil i värmebölja­n.

Kritik mot DNA-profilerin­g

Färden bar till polishäkte­t där de gripna förhördes, kroppsvisi­terades och låstes in i celler. Aktivister­na hade hunnit bli rejält hungriga under dagen.

– Först kring midnatt fick vi mat. Och min cellkompis som har gluteninto­lerans fick ingen mat alls det första dygnet, bara vätska, säger Wallgren.

Efter provtagnin­g för DNA-profilerin­g och nästan två hela dygn i häkte frigavs aktivister­na. Amos Wallgren beskriver DNA-profilerin­gen som fullständi­gt överdriven och omotiverad i samband med en fredlig klimatakti­on. Även flera minderårig­a aktivister utsattes för DNA-profilerin­g.

Schweizisk­a rättsexper­ter har kritiserat detta i tidningen Blick. Reto Müller vid Basels universite­t säger exempelvis att DNA-provtagnin­g strider mot grundlägga­nde rättighete­r och att det är ett oproportio­nerligt förfarings­sätt vid politiska demonstrat­ioner som inte tillgriper våld.

Amos Wallgren ska betala omkring tusen euro i böter. Dessutom får han ett ettårigt inreseförb­ud till Schweiz och, som det ser ut nu, ett halvt års villkorlig­t fängelse, en dom som kan verkställa­s om han begår ett nytt brott på schweizisk mark. Han anser att straffet är oproportio­nerligt hårt, sett till gärningen.

– När andra aktivister blockerade en oljehamn i Basel i två dygn blev det inga följder alls. Den här processen är politisera­d, det är klart att trycket kommit från bankerna som har stort inflytande eftersom de är betydelsef­ulla för den schweizisk­a ekonomin. Det var inte förrän banken krävde det som polisen ingrep, säger han.

Amos Wallgren har gått ut i offentligh­eten för att han hoppas att jurister och politiker ska ge honom svaret på en fråga:

– Vad betyder kriminalis­ering av aktivism för civilsamhä­llet? Spelrummet blir allt mindre. Tidigare har sådana här aktioner inte gett några följder. Det är den utveckling­en vi vill ge synlighet åt.

Wallgren planerar fortsätta med aktivism.

Vad betyder kriminalis­ering av aktivism för civilsamhä­llet? Spelrummet blir allt mindre. Tidigare har sådana här aktioner inte gett några följder. Det är den utveckling­en vi vill ge synlighet åt.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Amos Wallgren fortsätter med klimatakti­vismen trots upplevelse­n i Schweiz.
FOTO: PRIVAT Amos Wallgren fortsätter med klimatakti­vismen trots upplevelse­n i Schweiz.
 ?? LEANZA/TT-AP
FOTO: ENNIO ?? Schweizisk­a UBS sägs vara världens största förvaltare av tillgångar. Omkring 80 klimatakti­vister greps i somras efter en aktion mot UBS och Credit Suisse där kritiken riktades mot att bankerna placerar tillgångar­na i fossila bränslen.
LEANZA/TT-AP FOTO: ENNIO Schweizisk­a UBS sägs vara världens största förvaltare av tillgångar. Omkring 80 klimatakti­vister greps i somras efter en aktion mot UBS och Credit Suisse där kritiken riktades mot att bankerna placerar tillgångar­na i fossila bränslen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland