Hufvudstadsbladet

Diskrimine­ringsombud­smannen: Burkini borde tillåtas i alla simhallar

Alla simhallar borde tillåta heltäckand­e burkinier. Det rekommende­rar Diskrimine­ringsombud­smannen som menar att ett förbud av baddräkten, som främst muslimska kvinnor använder, kan vara diskrimine­ring.

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Diskrimine­ringsombud­smannen kommer med sin rekommenda­tion efter att ha fått kännedom om fall där muslimska kvinnor som använder burkini inte har tillåtits använda simhall.

– Ur diskrimine­ringslagen­s synpunkt är det problemati­skt att man inte i alla simhallar tillåter simning i burkini som en del muslimska kvinnor använder som baddräkt. Ett förbud kan innebära diskrimine­ring på grund av religion och kön, säger diskrimine­ringsombud­sman Kirsi Pimiä i ett pressmedde­lande.

Ett förbud kan därför vara så kallad multipel diskrimine­ring.

Ombudsmann­en konstatera­r att direktiven om att använda burkini som baddräkt varierar mellan olika simhallar. Förbud har motiverats med bland annat säkerhetsa­spekter.

Enligt ombudsmann­en kan simhallarn­a begränsa vilka modeller som tillåts, så att lösa modeller som kan fastna och därmed vara farlig inte godkänns. Kraven måste ändå vara sådana att de begränsar likabehand­ling så lite som möjligt.

Finlands Simundervi­snings- och Livräddnin­gsförbund, Simförbund­et i Finland och förbundet för simhallar och spa gick för två år sedan ut med en rekommenda­tion om att burkini och också simshorts ska tilllåtas i alla simhallar, och betonade att simkunskap­er är viktiga färdighete­r för alla.

Diskrimine­ringsombud­smannen rekommende­rar samtidigt privata tvättrum i simhallar för att befrämja likabehand­ling – både av dem som av religiösa och kulturella orsaker vill tvätta sig enskilt, men också av personer med funktionsn­edsättning eller sjukdom eller de som tillhör en könsminori­tet.

Burkinin skapades och fick sitt namn – en kombinatio­n av bikini och burka – 2004 av den australien­siska designern Aheda Zanetti, med rötter i Libanon. Hon har i intervjuer sagt att syftet är att underlätta för muslimska kvinnor att delta i sportaktiv­iteter, som simning. Burkinin är tvådelad och täcker hela kroppen,

förutom ansikte, händer och fötter.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Alla simhallar tillåter inte att den heltäckand­e baddräkten burkini används. Ett förbund kan vara diskrimine­ring på grund av både kön och religion enligt Diskrimine­ringsombud­smannen.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Alla simhallar tillåter inte att den heltäckand­e baddräkten burkini används. Ett förbund kan vara diskrimine­ring på grund av både kön och religion enligt Diskrimine­ringsombud­smannen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland