Hufvudstadsbladet

Nytt bakslag för Johnson

Det brittiska underhuset vill stoppa Storbritan­niens regering från att lämna EU utan avtal. Opposition­ens förslag klarade i går kväll första hindret och premiärmin­ister Boris Johnson gick på ett nytt bakslag.

- TT

Röstningen vid 19-tiden slutade i ännu en klar seger för de som motsätter sig ”no deal”. 329 ledamöter röstade för och 300 emot. Därmed tog parlamente­t ett tungt steg på vägen mot att lagstifta bort ett avtalslöst EU-utträde senare i höst.

– Avsikten med det här är att Storbritan­nien inte ska lämna EU den 31 oktober utan ett avtal, säger Labourleda­moten Hilary Benn, som står som förslagets förste underteckn­are.

Tanken är att slå fast att regeringen måste be EU om förlängd förhandlin­gstid till den 31 januari 2020 – om inte parlamente­t senast den 19 oktober godkänt antingen ett utträdesav­tal eller specifikt sagt ja till att lämna utan avtal med EU.

Efter omröstning­en väntade en snabb utskottsbe­handling med möjlighet att föreslå tillägg till förslaget. Nya omröstning­ar väntades sent på onsdagskvä­llen, avsikten var att hela paketet kan skickas vidare för att bli godkänt även av överhuset.

Opposition­en hoppas att hela processen ska vara klar redan till fredag.

Förre finansmini­stern Philip Hammond bjöd på svidande kritik mot både höger och vänster när han talade till stöd för opposition­ens förslag.

– Det finns inget mandat för ett avtalslöst utträde och ett utträde utan avtal skulle bli en katastrof. Många av oss som nu sitter på de bakre bänkradern­a har sett de detaljerad­e analyserna över vilka skador som ett avtalslöst utträde ger, sade Hammond i underhuset och betonade samtidigt att han inte är ute efter att ordna ett regeringss­kifte.

– Det här förslaget är inte ett försök att störta regeringen. Jag skulle hellre koka mitt eget huvud än att ge makten till opposition­en, sade Hammond.

Brexitmini­ster Stephen Barclay talade som väntat emot.

– Det här förslaget ger EU total kontroll över resultatet av de här förhandlin­garna. De på andra sidan vill inte att Storbritan­nien lämnar. Det vill inte förlora de 12 procent av budget som Storbritan­nien för med sig, sade Barclay i underhuset.

– Allmänhete­n vill ha brexit. Näringsliv­et vill ha klara besked. Det här förslaget lämnar oss i skärselden. Det här är ett försök att stoppa brexit, hävdade Barclay.

Inte heller premiärmin­ister Boris Johnson var särskilt road. Han kallade opposition­splanen för ett ”kapitulati­onsförslag” som han ”aldrig” kommer att gå med på. I stället ville han i så fall rösta om ett snabbt nyval.

– Den här regeringen kommer att ta det här landet ut ur EU den 31 oktober, och det finns bara en sak som står i vägen och det är kapitulati­onsförslag­et som föreslås av opposition­sledaren (Jeremy Corbyn), sade en offensiv Johnson i parlamente­ts frågestund tidigare i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland