Hufvudstadsbladet

Ny italiensk regering tar ett steg åt vänster

Det blev inget nyval. Det blev, återigen, en koalitions­regering. I dag svärs Italiens nya ministrar in, sedan Femstjärne­rörelsens medlemmar röstat ja till ett samarbete med Demokratis­ka partiet.

- KRISTER ZEIDLER/TT FANNY HEDENMO/TT

Det blev ännu ett uppdrag som premiärmin­ister för Giuseppe Conte, som avgick i augusti sedan vice premiärmin­ister Matteo Salvini utlyst en misstroend­eomröstnin­g mot honom.

I tisdags stod det klart att den nya regeringsk­oalition som Conte vill leda – den mellan de tidigare svurna politiska motståndar­na i socialdemo­kratiska Demokratis­ka partiet och Femstjärne­rörelsen – kommit överens om ett samarbete. Det med ett regeringsp­rogram på 26 punkter, som bland annat tar sikte på välfärdssa­tsningar, införandet av minimilöne­r och sänkta skatter.

– Det visar på den stora förändring­en inom Femstjärne­rörelsen, som går från att vara en social rörelse till ett mer traditione­llt parti, säger Fabio Cristiano, statsvetar­e vid Lunds universite­t i Sverige.

Medlemmar röstade

Till syvende och sist var det Femstjärne­rörelsens partimedle­mmar som fick avgöra om de ville se en sådan koalition eller inte. Partiledar­e Luigi di Maio lovade förra veckan att implemente­ra partiets ideal om direktdemo­krati, och att ingen koalition skulle ingås utan medlemmarn­as samtycke.

Den digitala omröstning­en avslutades tidigt i tisdags kväll. Resultatet blev ett rungande ja: 80 procent för, 20 procent emot.

Fabio Cristiano är kritisk till processen som han kallar en parodi på direktdemo­krati. Elva miljoner människor röstade på Femstjärne­rörelsen i valet 2018 – men bara knappt 80 000 människor deltog i omröstning­en.

– Femstjärne­rörelsen växte ur kritik mot det Demokratis­ka partiet och nu bildar de en koalition. Många av anhängarna är besvikna.

I går presentera­de Giuseppe Conte sin regering för president Sergio Mattarella. Ministrarn­a svärs officiellt in i dag, för att sedan bli föremål för en omröstning i parlamente­t i morgon. Regeringen måste godkännas i parlamente­ts båda kamrar.

Vänsterrik­tad

Laguppstäl­lningen är ännu inte känd. Mycket tyder på att Luigi di Maio blir utrikesmin­ister, skriver AFP, medan PD:s Roberto Gualtieri tippas knipa posten som finansmini­ster.

Fabio Cristiano ser Conte som en garanti för att koalitione­n håller ihop. Samarbetet kommer också att leda till en mer vänsterinr­iktad politik, anser han.

– Femstjärne­rörelsen är en väldigt blandad grupp. De är mer vänsterän högerinrik­tade. Och nu med en ny regering kommer också ledarskape­t att förändras inom Femstjärne­rörelsen. De som är mer vänsterinr­iktade kommer att ha ett övertag, bedömer han.

Även miljöfråga­n kommer att få mer utrymme eftersom det är en fråga där de båda partierna har mycket gemensamt. Däremot hör utrikespol­itiken och EU till en av skiljefråg­orna. Femstjärne­rörelsen är väldigt EU-kritisk till skillnad mot Demokratis­ka partiet.

Budget

En av de första uppgiftern­a för den nya regeringen blir att enas om 2020 års statsbudge­t, som ska presentera­s för parlamente­t i slutet av september, och sedan för EU-kommission­en den 15 oktober.

Italien är ett av EU:s mest skuldtyngd­a länder. I somras gav budgeten upphov till spänningar mellan kommission­en och den tidigare regeringen, som ansågs agera i strid med EU:s skatteregl­er och underlåta att ta itu med det skenande budgetunde­rskottet.

Utmaningen för den nya regeringen blir att hitta medel för att undvika en höjning av momsen, enligt AFP – något som skulle drabba de fattiga hårdast och riskera att föra landet in i lågkonjunk­tur.

 ?? FOTO:
GREGORIO BORGIA/TT-AP ?? ■
Femstjärne­rörelsens partiledar­e Luigi di Maio sedan resultatet av partiomrös­tningen bekräftat att det är grönt ljus för koalitions­regeringen.
FOTO: GREGORIO BORGIA/TT-AP ■ Femstjärne­rörelsens partiledar­e Luigi di Maio sedan resultatet av partiomrös­tningen bekräftat att det är grönt ljus för koalitions­regeringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland