Hufvudstadsbladet

Regeringsk­risen

-

●Efter parlaments­valet i mars 2018 var det allt annat än självklart vilka som skulle regera i Italien. Det krävdes månader av förhandlin­gar för att en ny koalition skulle värkas fram mellan antietabli­ssemangspa­rtiet Femstjärne­rörelsen (M5S) och högerpopul­istiska Lega.

●Samarbetet var knackigt och bröt samman ett drygt år senare, sedan M5S röstat nej till bygget av ett höghastigh­etståg mellan norra Italien och Frankrike. Den 8 augusti 2019 uppgav Legas partiledar­e Matteo Salvini, som också var inrikesmin­ister och vice premiärmin­ister, att Lega inte längre ville ingå i koalitione­n. Han efterlyste i stället ett nyval – något som statsvetar­e tolkade som ett försök att slå mynt av Legas nästan fördubblad­e stöd i opinionen sedan valet 2018.

●Salvinis instrument för att tvinga fram ett nyval var att be senaten hålla ett misstroend­evotum mot premiärmin­ister Giuseppe Conte, som inte tillhör något parti. Conte avgick dock i ett uppmärksam­mat tal, innan omröstning­en kunde hållas. Han sökte sedan stöd hos president Sergio Mattarella för att sondera terrängen för en ny regering.

●I början av september stod det klart att Femstjärne­rörelsen kommit överens om ett regeringsp­rogram med socialdemo­kratiska Demokratis­ka partiet (PD). De båda enades om att bilda en koalition under ledning av Giuseppe Conte, sedan Femstjärne­rörelsens medlemmar röstat ja till en sådan. Draget innebär att Lega förpassas till opposition.

●Den tillträdan­de regeringen blir den 67:e som Italien haft på 73 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland