Hufvudstadsbladet

Detaljhand­esjätten Walmart stoppar försäljnin­g av ammunition

- TT-REUTERS

Detaljhand­elsjätten Walmart slutar sälja ammunition för vissa vapen i samtliga butiker i USA. Beskedet kommer efter en rad masskjutni­ngar, bland annat på Walmartbut­iker i Texas och i Mississipp­i.

Företaget manar även till åtgärder kring vapensäker­het, exempelvis striktare bakgrundsk­ontroll för vapenköpar­e och åtgärder för att ta vapen från människor som antas utgöra en risk att vara våldsamma.

Kort efter Walmarts meddelande kom detaljhand­elskedjan Kroger med ett liknande besked. Båda uppmanar nu kunder att inte ta med vapen in i deras butiker, även om det är tillåtet enligt lag.

Butikskedj­orna är de senaste i raden av amerikansk­a företag som lägger sig i debatten om vapen och vapensäker­het efter att antalet masskjutni­ngar ökat.

”Som företag har vi upplevt två fasansfull­a händelser på en vecka, och vi kommer aldrig att vara som förut”, skriver Walmartche­fen Doug McMillon till sina anställda.

Ammunition för handeldvap­en och vissa halvautoma­tiska vapen kommer att sluta säljas när lagret tar slut på Walmart i hela landet. Dessutom slutar företaget sälja handeldvap­en i Alaska, som är den enda delstat där företaget säljer sådana.

Vapenlobby­organisati­onen NRA kritiserar Walmart, och twittrar att butikskedj­ans kunder i stället kommer att söka sig till andra butiker som stödjer USA:s grundlägga­nde friheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland