Hufvudstadsbladet

Ellemann redo att ta över efter Løkke

Humorn och förmågan att nå ut utmärker 45-årige Jakob Ellemann-Jensen som nu sagt sig vara redo att bli Venstres nästa partiledar­e efter Lars Løkke Rasmussen. Men att ena det konfliktdr­abbade Venstre blir en utmaning.

- CECILIA KLINTÖ/TT

”Alla vet att Venstre har varit ute i ett stormväder. Men varje avslut innebär en chans till nystart”, skriver Jakob Ellemann-Jensen själv på Facebook, när han deklarerar att han vill bli nästa partiledar­e. ittills finns inga motkandida­ter inför partiledar­valet den 21 september.

I danska medier beskrivs han som ”lojal partisolda­t”. Uttrycket anspelar på hans bakgrund som militär – efter värnplikte­n fortsatte han inom det militära och tjänstgjor­de bland annat som kapten i den danska bataljonen i Bosnien– Hercegovin­a 1999–2000.

Vid sidan av den militära karriären utbildade han sig till jurist och 2000–2011 arbetade han inom näringsliv­et.

Först därefter, som 38-åring, tog han steget in i politiken då han blev ledamot i folketinge­t för Venstre. Att det dröjde så länge har han själv förklarat med hur det var att växa upp med en pappa i den politiska hetluften – hans far Uffe Ellemann-Jensen var partiledar­e för Venstre och Danmarks utrikesmin­ister.

Jakob Ellemann-Jensens tyngsta politiska post så här långt är som miljö- och livsmedels­minister i den regering som förlorade valet i juni i år.

I en intervju med Jyllands-Posten tar han avstånd från Lars Løkke Rasmussens tankar om att borgerliga Venstre skulle kunna samregera med Socialdemo­kratiet.

– Mette Frederikse­n (S) har valt att basera sin regering på den yttersta vänsterfly­geln och därför är diskussion­en inte längre aktuell. Venstre hör hemma i den borgerli-ga familjen, säger han till tidningen.

”Ellemann blir aldrig statsminis­ter”, stod det på en löpsedel när Uffe Ellemann-Jensen förlorade striden om statsminis­terposten mot dåvarande S-ledaren Poul Nyrup Rasmussen 1998. De orden om pappan skapade revanschlu­st, har Jakob Ellemann-Jensen berättat.

Nu är han beredd att i nästa folketings­val ta upp kampen med statsminis­ter Mette Frederikse­n.

 ?? FOTO: PHILIP DAVALI/TT-RITZAU ?? ■
Förmågan att nå ut med sitt budskap, ofta med glimten i ögat, beskrivs som en tillgång för Jakob Ellemann-Jensen.
FOTO: PHILIP DAVALI/TT-RITZAU ■ Förmågan att nå ut med sitt budskap, ofta med glimten i ögat, beskrivs som en tillgång för Jakob Ellemann-Jensen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland