Hufvudstadsbladet

Vad tror ni SD kan bidra med?

- Aftonblade­t Anders Lindberg går hårt åt Sverigedem­okraterna och menar att de genom sin retorik och politik försvårar arbetet för brottsbekä­mpning.

Den högerpopul­istiska propaganda­maskinen på nätet, där SD sitter vid spakarna, har sedan mordet i Malmö dygnet runt försökt sätta bilden av att våldet beror på invandring. Och att lösningen därför är att stoppa invandring­en. Samt skicka ut så många invandrare som möjligt ur landet.

Dessa idéer har redan fått genomslag. Även en etablerad ledarsida som Svenska Dagbladet har börjat prata om att sätta mål för återvandri­ng.

Men SD:s samband är falskt, även om vi byggde en ny Berlinmur på Öresundsbr­on skulle gängskjutn­ingarna knappast upphöra.

Så länge vi inte förbättrar livet i utanförska­psområden och får samhällets skyddsnät som skola och socialtjän­sten att fungera så riskerar nya generation­er att växa upp i kriminalit­et.

Så länge det finns för få poliser så kommer våldet att fortsätta och de skyldiga går fria.

Och så länge samhället inte kraftsamla­r för att dränera marknadern­a för cannabis, kokain och skjutvapen så kommer den organisera­de brottsligh­eten att skörda nya offer.

Sverigedem­okraterna är i dag den ledande politiska kraften för att ställa människor mot varandra och öka utanförska­pet i just de områden där vi i stället måste öka förtroende­t för samhället. Genom sin retorik och politik försvårar de arbetet för integratio­n, sammanhåll­ning och brottsbekä­mpning.

SD är ingen samtalspar­tner – de är ett avskräckan­de exempel.

Östersjön kan räddas genom en kombinatio­n av EU-lagar som tolkas strikt och som får företag att tänka innovativt, och projekt som utnyttjar EU-pengar för lokala vattenreni­ngsprojekt. Åbo Underrätte­lser Carina Holm om att Östersjön mår bra av stränga EU-regler.

Måttlighet är en dygd även för staten – nu har belöningss­ystemet för ledningen i många statsägda företag överskridi­t gränsen för all måttlighet. Kaleva noterar att republiken­s president tjänar 126000 euro per år (skattefrit­t) och statsminis­tern kring 170 000 euro och tycker att skillnaden till exempelvis Postens vd som drar in närmare en miljon euro om året är oproportio­nerlig.

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland