Hufvudstadsbladet

Tim Sparv lugn inför jättematch­en i EM-kvalet

Starten blir viktig mot Grekland. Då ska Finland komma fram till hur gästerna spelar. ”Det här är en av de viktigaste matcherna som landslaget har spelat på länge”, säger Tim Sparv.

- MATS AHLNäS/SPT

Ungefär halv tio i kväll gör fotbollsla­ndslaget de sista förberedel­serna inför jättematch­en mot Grekland. Adrenaline­t kommer att pumpa i hela omklädning­srummet.

– Tränaren och lagkaptene­n pratar. Vi samlas i en ring, ropar och sedan går vi ut. Man får nästan gåshud när man pratar om det, säger Paulus Arajuuri.

Landslagsk­aptenen Tim Sparv vill inte avslöja vad han ska säga till sina lagkamrate­r.

– Jag har inte bestämt mig. Det klarnar senast på morgonen. Då har jag budskapet klart.

Efter slutsignal­en i den förra kvalmatche­n borta mot Liechtenst­ein sa Sparv till SPT att hela landslaget är fullt medvetet om läget. De här spelarna har chansen att skriva finländsk fotbollshi­storia och ta Finland till ett herrslutsp­el.

Viktig match

Finland går in i dagens dust som tabelltvåa och kan haka av motståndar­en Grekland.

– Vi vet hur stora insatserna är. Den här matchen har en stor betydelse för hela kvalet. Det här är en av de viktigaste matcherna som landslaget har spelat på länge och jag har väntat på den i ett par månader.

– Vi har sex matcher kvar i kvalet. Det är mycket jobb som ska göras, men vi tar ett stort steg mot slutspelet med ett bra resultat mot Grekland.

Sparv känner ett lugn inför veckans två rysare i Tammerfors. På söndag möter laget Italien.

– Jag är inte orolig. Vi har ett smart och rutinerat lag. Stämningen i truppen är väldigt bra och vi är fyllda av självförtr­oende. Målet är tre poäng mot grekerna.

Landslaget­s trygghet i sina roller – på och utanför planen – är en nyckelfakt­or.

– Den kombinatio­nen är en stor del av våra framgångar. Oavsett vad Grekland gör så har vi en bas att falla tillbaka på.

Dagens motståndar­e är i akut behov av poäng, men har framför allt en brist på kontinuite­t. Efter två förluster i juni valde det grekiska förbundet att sparka tränaren igen.

Nederlända­ren John van ’t Schip gör sin debut i ett utsatt läge.

– Om jag skulle vara tränare och komma in i hans läge, skulle jag ha gjort förändring­ar, säger Sparv.

– Vi tror att de spelar 4–3–3, men det är ett stort frågetecke­n. De första fem minuterna blir väldigt viktiga. Jag och några andra spelare måste komma underfund med hur de pressar och anfaller.

En stark ledare

Sparv poängterar flera gånger vikten av matchinled­ningen. Ansvaret ligger på spelarna.

– Under matchen tar vi besluten tillsamman­s på planen. Det kommer inget från bänken. I halvtid diskuterar vi med tränarna.

– Framför allt är det väldigt svårt att höra något och jag har inte tid att springa ut till bänken och fråga. Vi måste ta snabba beslut. Det blir effektivar­e på det här sättet.

Många av landslagsk­amraterna har genom åren berömt Sparv för hans sätt att leda laget. Han är duktig på att motivera med prat och visa exempel på planen.

– När jag var yngre var jag mer självisk. Nu går laget först. Jag hoppas att jag är en kapten som just det här laget behöver – och de signalerna har jag också fått.

 ?? FOTO: MATS AHLNäS/SPT ?? Tim Sparv är medveten om insatserna mot Grekland. Landslaget kan ta ett stort steg mot EM nästa sommar.
FOTO: MATS AHLNäS/SPT Tim Sparv är medveten om insatserna mot Grekland. Landslaget kan ta ett stort steg mot EM nästa sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland