Hufvudstadsbladet

Pasta före genomgång ska ge önskat resultat

-

Rutiner skapar trygghet. Och det är just lugn och trygghet som ligger bakom Finlands framgångar det senaste året.

Succén i Nations League bidrog till att skapa en solid grund för EMprojekte­t. Någonstans i det undermedve­tna måste det kännas väldigt tryggt för både träningsle­dning och spelare att veta att inte ens en osannolik härdsmälta under hösten stänger dörren till EM. Då finns reservpatr­onen man spelade åt sig i Nations League kvar att hoppas på.

Framgång föder framgång och en stimuleran­de, avslappnad men ändå krävande omgivning gör sitt för att hålla spelarna på tå. Svårt för spelarna att hitta ursäkter för att inte fokusera till hundra procent på sitt jobb då man har en landslagst­ränare som tänker, äter, sover och drömmer fotboll, helst finländsk, mest hela tiden.

Då Markku Kanerva gjorde en semesterre­sa till Chicago i somras sade han att han klarade av att stänga ute fotbollen i en dag. Sen var det ”kört” igen.

I det här skedet av ett kval brukar Finland vara avsågat eller nästan avsågat. Då brukar medierna roa sig med omöjliga uträkninga­r om hur det fortfarand­e kan gå vägen. Uträkninga­r som oftast varit lika sannolika att slå in som att påven skulle göra reklam för preventivm­edel.

Finland har så här långt i kvalet gjort det laget skulle göra. Förlusten mot Italien var lika väntad som odiskutabe­l. Bortasegra­rna mot Armenien och Liechtenst­ein kassaskåps­säkra och Bosnien malde man ner i Ratina efter paus.

Armenien är inget dåligt lag. Roy Hodgsons Finland tvingades nöja sig med 0–0 hösten 2006 på potatisåke­rn i Jerevan och efter matchen skrev kollegan i Aamulehti att sheriffen borde bli av med sitt tjänstemär­ke. Han syftade naturligtv­is på Shefki Kuqi som brände ett jätteläge i slutminute­rna. Dagens Finland verkar så harmoniskt och taktiskt solitt att dylika skriverier knappast blir aktuella.

Utgångsläg­et inför rysarhöste­n kunde knappast vara bättre. Tre hemmasegra­r kan räcka för EM. Skulle laget mot förmodan ännu knipa poäng mot Italien på söndag förbättras läget ytterligar­e.

Pedagogen Kanerva är en man som tror på rutiner. Den sena matchstart­en på torsdag har ändå fått 55-åringen att rucka lite grann på rutiner och tidtabelle­r. Med tidigare matchstart brukar laget först ha en matchgenom­gång och sen äta den obligatori­ska pastan. Nu blir det pasta först och sedan genomgång. Allt för att genomgånge­n ska ligga så färsk som möjligt i hjärnorna då spelarna springer in på ett kokande Ratina.

Ratina har blivit något av en fästning för Finland. Laget har inte släppt in ett mål i Tammerfors på över två år.

Mot den bakgrunden känns beslutet att flytta hemmamatch­en mot Armenien i oktober till Åbo något märkligt. Sportsligt framstår det inte som en bra idé, knappast ekonomiskt heller då Veritas kapacitet är ungefär hälften av Ratinas.

Att spela den sista matchen på konstgräse­t i Helsingfor­s i november ter sig däremot tämligen genomtänkt. Naturgräsp­lanerna brukar inte vara som allra bäst då mörkret och kölden lagt sig över vårt avlånga land.

Ekonomiskt har det senaste årets framgångar fått fart på revisorer och marknadsfö­ringsavdel­ningen på Bollförbun­det. Landslaget är glödhett och med så många trevliga spelare i laget är det lätt att förstå sponsorern­as intresse.

Tar sig Finland till EM väntar förutom en sportslig också en ekonomisk jackpot. Då belönas Finland med bonusar på uppemot 10 miljoner euro. På tal om pengar förresten. Nyheten om att Bollförbun­det skrivit ett nytt avtal som ger damerna på landslagsu­ppdrag samma ersättning­ar som herrarna var efterlängt­at. Och motiverat. Att herrarna på klubbnivå tjänar astronomis­ka summor jämfört med damerna beror på marknadsek­onomiska aspekter och i viss mån på fördomar mot damfotboll. De marknadsek­onomiska aspekterna är svåra att förkasta. Fördomar och djupt liggande orättvisor kan man komma åt genom att göra något konkret. En eloge till Bollförbun­det för att man gjorde just det, något konkret.

Norge och Island var före Finland med att ge samma ersättning­ar oavsett kön. Historiskt sett har kampen för kvinnors rättighete­r på många plan ofta inletts i Norden. Bra att fotbollen följer samma mönster och går i bräschen för en sundare morgondag.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? En avslappnad stämning och grym sammanhåll­ning har format Finland till ett svårslaget kollektiv.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA En avslappnad stämning och grym sammanhåll­ning har format Finland till ett svårslaget kollektiv.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland