Hufvudstadsbladet

Bara en kanonsäson­g räcker inte för superlöfte­t

17-åriga Nelli Laitinen hör till FM-ligans mest intressant­a spelare. Ska KiekkoEspo­os stjärna kunna toppa sin makalösa föregående säsong?

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Det mesta är oförändrat hos de regerande finska mästarna då damernas liga kör i gång. Truppens stomme är densamma och guldvårens ledande spelare förväntas leda Esbodamern­a mot nya framgångar. En sak är dock annorlunda: namnet Blues byttes till traditione­lla Kiekko-Espoo.

– Bara spelskjort­orna är nya. Annars är allt som vanligt, säger Nelli Laitinen – en av de tänkta ledarna i Kiekko-Espoo.

Laitinen gjorde en fenomenal föregående säsong. Backen stod för 12+27=39 poäng på 27 grundserie­matcher i ligan, bröt sig in i landslaget och var kapten i laget som vann brons i junior-VM. Och hon gjorde det som bara 16 år gammal.

– Allt jag hade hoppats på förverklig­ades i fjol. Det var ganska ofattbart – sådant händer ju inte. Vi vann FMguld, vann brons i U18-VM vilket var en stor grej och så kulminerad­e allt i hemma-VM, säger Laitinen leende.

Laitinen förtjusade hemmapubli­ken i VM i Esbo och hyllades av bland annat förbundska­pten Pasi Mustonen, som sade att han är överraskad om det finns en bättre back född 2002 än Laitinen i hela världen.

Laitinen är allmänt ansedd som en av den finländska ishockeyns största framtidsna­mn. Hon tar hajpen med ro.

– Jag tar ingen stress och tänker inte på att folk tycker att jag är ett superlöfte. Det kvittar. Jag väljer att ignorera snacket och koncentrer­a mig på mitt eget.

Samma gäller också kommande säsong. Laitinen vill göra en ännu bättre säsong än i fjol.

– Jag hoppas kunna utveckla alla delområden i mitt spel. Jag är ännu ung så jag måste kunna göra det, säger hon bestämt.

Att figurera i landslagen hör också till Laitinens huvudprior­iteter.

– Jag får ännu spela i U18-VM och jag vill bidra med den erfarenhet jag har. Jag vill etablera mig som ordinarie i damlandsla­get och axla en ännu större roll där.

Hockeyvard­ag

17-åringen har en lyckad träningsso­mmar bakom sig, som förutom ishockeyn innehållit lite gymnasiest­udier. Laitinen har nyss börjat sitt andra år på Haukilahde­n lukio i Otnäs där hon studerar på idrottslin­jen. Det innebär att hon kör ett morgonpass två gånger i veckan utöver tre-fyra kvällspass på kvällarna med Kiekko-Espoos damer eller med Blues B-pojkar.

– Det blir en hel del hockey, säger Laitinen som trivs med sin späckade vardag.

– Ännu har det åtminstone inte känts för tungt med skolan och ishockeyn.

Ser fram emot derbyn

Som regerande mästare är Esbolaget en av guldfavori­terna också kommande säsong. De främsta konkurrent­erna lär vara vårens finalmotst­åndare Ilves och ärkerivale­n Kärpät. Men det finns en motståndar­e som väcker minst lika starka känslor som den duon: Helsingfor­s IFK.

– Jag är så laddad och ser väldigt mycket fram emot att spela mot dem. Jag har alltid velat spela ordentliga lokalkampe­r, säger Laitinen som liksom lagkamrate­rna och lokalmotst­åndaren hoppas att derbyna väcker ett större intresse för hela ligan.

– HIFK verkar som ett sammansvet­sat lag. Allt är möjligt för dem och vi får verkligen inte underskatt­a dem.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Kiekko-Espoos Nelli Laitinen får smaka på derbystämn­ing då Esbolaget får sällskap av HIFK och Caroline Shaunessy i ligan den här säsongen.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Kiekko-Espoos Nelli Laitinen får smaka på derbystämn­ing då Esbolaget får sällskap av HIFK och Caroline Shaunessy i ligan den här säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland