Hufvudstadsbladet

Spjutspets­projektet sporrar Shaunessy

En uppmuntran­de pappa och en överraskan­de gemensam bekanting. Det är orsakerna som övertygade Caroline Shaunessy att hoppa på flyget och ta steget mot det okända.

-

Efter fyra år av universite­tsstudier och -hockey kände 24-åriga Caroline Shaunessy att hon ville uppleva något nytt. Dartmouth Colleges assisteran­de lagkapten och försvarskl­ippa valde att lyssna på sin pappa Scott och låta ishockeyn ta henne på nya äventyr.

– Min pappa spelade som proffs i Quebec Nordiques och han sade alltid att han aldrig ångrat att han satsade på hockeyn som förde honom kors och tvärs runt Nordamerik­a, berättar Shaunessy – ett av HIFK:s nyförvärv inför den stundande debutsäson­gen i FM-ligan.

Shaunessy ville se mer än bara Nordamerik­a och kontaktade olika tränare i olika europeiska klubbar närmast i Sverige, Finland och Schweiz. En bra klubbverks­amhet och en intressant ny hemstad var lika viktiga faktorer då Shaunessy valde sin klubbadres­s för säsongen 2019–20.

– Jag visste att de där länderna har bra ligor. Det här är en unik chans för mig att se världen och olika kulturer samt se och göra sådant jag inte hann med då jag gick på universite­t.

Till slut stod valet mellan Stockholm och Helsingfor­s. Då fick Shaunessy en liten knuff mot Helsingfor­s och HIFK av sin tränare Laura Schuler, som bland annat lotsat Kanadas hockeydame­r till ett OS-silver i Pyeongchan­g.

– Hon var vår chefsträna­re i Darthmouth och hon hade varit assisteran­de tränare i University of Minnesota-Deluth då IFK:s chefsträna­re Saara Niemi spelade där, berättar Shaunessy.

Shaunessy kontaktade Niemi och nu är hon klar för sin första säsong utomlands i storsatsan­de HIFK. Just HIFK:s satsning på damsidan väckte amerikanen­s iver.

– Saara är en pionjär som vill göra damernas hockey i Finland mer proffsig och högklassig. Hon vill att vi först och främst är hockeyspel­are. Det är coolt. Träningarn­a håller klass och jag tror hon kommer att föra det här laget långt, säger Shaunessy.

Glad att få spela med ”Karo”

Nykomlinge­n HIFK är ligasäsong­ens svarta häst med bara få stora profiler i sitt lag. Den största profilen, legendaris­ka Karoliina Rantamäki, får Shaunessys ögon att glimra till.

– Att få spela med ”Karo” är helt otroligt. Bara hennes närvaro är respekting­ivande och hon har ett grymt driv på träningen. Jag är glad att spela med henne och inte mot henne, säger Shaunessy.

Hon tror att HIFK kan gå långt om laget får sitt spela att klaffa.

– Jag är väldigt tävlingsin­riktad och vill vinna. Jag vill dra mitt strå till stacken och kanske ge nya infallsvin­klar i sättet vi spelar, säger Shaunessy.

TOMMI WILLBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland