Hufvudstadsbladet

Pinsamt – finns ingen ursäkt

- MARCUS LINDQVIST reporter

världens snabbaste man Christian Coleman är klar för VM i Doha – efter att ha blivit friad av USA:s antidopnin­gsbyrå. Han riskerade att bli avstängd i två år för ett dopningsbr­ott, men det visar sig att misstankar­na i praktiken var grundlösa.

Någon borde förstås avgå. Colemans rykte är svärtat helt i onödan. Samtidigt borde Wada precisera antidopnin­gsreglemen­tet – Colemans fall avslöjade ett stort kryphål.

Coleman var misstänkt för att ha missat tre dopningste­ster inom tolv månader. Ett dopningsbr­ott som kan bestraffas med upp till två års avstängnin­g. Coleman blev temporärt avstängd medan USADA utredde fallet.

Enligt Alan Abrahamson på 3wiresport­s hade Coleman uppgett fel vistelseor­t 6 juni 2018 och 26 april 2019. Dessutom hade han missat ett dopningste­st 16 januari 2019.

Idrottsutö­vare som hör till testningsp­oolen måste skriva en vistelsera­pport varje kvartal och berätta var de befinner sig under de närmaste tre månaderna. De måste också ange en timme varje dag då de garanterat är anträffbar­a för ett dopningste­st.

Coleman blev testad 18 gånger förra året av USADA och IAAF och minst 18 gånger till i år. Det är inte som att han inte blivit testad tillräckli­gt. Tre missade dopningste­ster visar dock att han varit vårdslös.

enligt sund logik blev Coleman prickad tre gånger under tolv månader. Men enligt Wadas regler blir han inte prickad då ett fel i vistelsera­pportering­en upptäcks, i det här fallet 6 juni 2018 och 26 april 2019, utan felet har inträffat i början av respektive kvartal. Det första felet inträffade alltså 1 april 2018, vilket betyder att det var struket tolv månader senare, 31 mars 2019. Det missade dopningste­stet 16 januari 2019 bokförs för samma datum som det inträffade. Då han blev prickad igen i april 2019 hade han bara ett missat dopningste­st i protokolle­t.

Av någon anledning hade USADA läst Wadas regler så slarvigt att ingen insåg det här. I USADA:s färska pressmedde­lande sägs det att ”Wada gett vägledning om hur man ska tolka reglerna”. Otroligt pinsamt. Det finns helt enkelt ingen ursäkt.

usada:s besked har också väckt starka reaktioner bland idrottsutö­varna. Bland annat skriver Callum Skinner, brittisk OS-guldmedalj­ör i bancykling, på Twitter att det här kryphålet borde täppas till.

– Använd testdatume­t, inte kvartalet. Tre missade tester inom tolv månader=avstängnin­g, skriver Skinner.

Abrahamson har diskuterat med Colemans jurist och manager. Detaljerna kring de missade dopningste­sterna är minst sagt intressant­a.

I juni 2018 hade Coleman uppgett att han befinner sig i sitt före detta hem i Tennessee klockan 7–8. Dopningsko­ntrollante­n dök upp 7.55 och försökte få ett dopningste­st mellan 8.01 och 9.01. I praktiken utanför den timme som Coleman angett. Coleman hade precis återvänt från Europa och befann sig i Oregon för att få behandling för en skada han dragit på sig under Diamond League-galan i Rom. Han blev testad 20 dagar före och sex dagar efter det missade dopningste­stet. Testerna var negativa.

I april 2019 hade Coleman angett två tider, 19.30–20.30 i sitt nya hem, eller 14–17.30 på en träningsan­läggning i en annan delstat. Inte ens världens snabbaste man skulle hinna vara på båda ställena. Dopningsko­ntrollante­n dök upp vid hans hem 12.09, vilket är utanför tidsfönstr­et Coleman angett. Han blev testad 18 dagar före och 33 dagar efter det missade dopningste­stet. Resultaten var negativa.

Coleman blev testad 18 gånger förra året av USADA och IAAF och minst 18 gånger till i år. Det är inte som att han inte blivit testad tillräckli­gt. Tre missade dopningste­ster visar dock att han varit vårdslös. Vistelsera­pportering­en finns till för att dopningsko­ntrollante­rna ska kunna utföra överraskni­ngstester när som helst utan att idrottsutö­varen har hunnit förbereda sig. Ett rutinmässi­gt dopningste­st i samband med en tävling är inte alls samma sak som ett överraskni­ngstest. Om det finns någonting positivt i det hela är det kanske det att härvan spred ljus över kryphålet i Wadas regler.

 ?? Foto: Michal cizek/lehtikuva ?? Christian Coleman är stor favorit inför VM i Doha. Hans PB på 100 m är grymma 9,79.
Foto: Michal cizek/lehtikuva Christian Coleman är stor favorit inför VM i Doha. Hans PB på 100 m är grymma 9,79.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland