Hufvudstadsbladet

Klänning kräva vissa klackar

- ELISABETH SANDELIN

Det är intressant att följa med hur skogardero­ben förändras. Trender kommer och går och pendeln svänger från den ena ytterlighe­ten till den andra i takt med att man blir mätt på en trend. Som barn gick jag i tennistoss­or, gummistövl­ar och monoskor. På 1950-talet lanserades ballerinas­korna och stilettkla­ckarna som glamorösa sexobjekte­t Marilyn Monroe bar. Sedan dess har jag följt modets trender och gått i pumps, kängor, platåskor, mockasiner, sandaler och läderstövl­ar.

Numera håller jag inte med Marilyn om att kvinnor är skyldiga den som uppfann högklackat mycket. Jag bar tidigare klackskor av olika höjd och form också under de strumplösa fötternas, skavsårens årstid då de som skodde sig var plåsterfab­rikörer. I dag plågar jag mig sällan med höga stilettkla­ckar som jag kallar sittskor. Ett par sådana ligger undangömda på en skohylla i garderoben. Mingla i dem är det inte tal om. Jag kan bära dem om jag sitter i ett hörn på ett kalas och får hålla mottagning för de rörliga, de lågklackad­e.

En sommarmorg­on när jag väntar på metron börjar jag stirra på folks skodon. Vad går och står vi i? En och annan bär sandaler, några har klackskor som numera är överdrivet spetsiga, smala och vingliga. Annars är det gymskor och sneakers som gäller till allt; jeans, spetskjol, klänning, udda byxor, kavaj, kostym och shorts. I Finland är skornas funktional­itet viktig och sneakers har tagit alla med storm – också stilikonen Lenita Airisto som bar silvriga sådana i tv häromdagen.

På Delikatess­en möter jag en chic dam som alltid klär sig klassiskt tidlöst i loafers med lämpligt hög klackhöjd. Genom livet har hon burit devisen från 1950-talets Allers: Visa mig vad du har på dina fötter och jag ska säga dig vem du är. Vid frysdisken ställer sig en tjattrande hop japaner i hattar och sneakers och stirrar på de djupfrysta kräftorna och på hennes skor.

– Det är som om japanerna aldrig sett loafers förut. Inte ens vilda hästar kan få mig att gräva ner fötterna i ett par sneakers, hur lyxiga och hantverksm­ässigt tillverkad­e de än är, säger hon som också i framtiden kommer att trotsa skomodet och bära skor typ Coco Chanel.

Sedan påstår hon bestämt att det bara är så att somliga klänningar och byxor kräver vissa klackar. Precis som Albert Engström, tänker jag, när han sa: Kräftor kräva vissa drycker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland