Hufvudstadsbladet

Hur tänker de rika?

- ELINA PIRJATANNI­EMI är professor i folkrätt och förestånda­re för Institutet för mänskliga rättighete­r vid Åbo Akademi.

”Om vi vill leva i säkerhet måste vi dock tänka på helheten, inte enbart på oss själva.”

När den samhällsve­tenskaplig­a forskninge­n är som bäst, sätter den tankarna i rörelse. Forskarna Anu Kantola och Hanna Kuusela gör det i sin aktuella analys om de allra rikaste finländarn­a. Under fyra års tid har forskarna analyserat statistik, gjort djupinterv­juer och placerat de superrikas uppfattnin­gar om sig själva och samhället i en bredare samhällsve­tenskaplig kontext.

De axplock av intervjuer­na som har publicerat­s får en att höja på ögonbrynen. Forskarna själva är dock måna om att betona att deras avsikt inte är att erbjuda en plattform för tjuvtittan­de. Deras syfte är inte heller att förlöjliga eller fördöma sina intervjuad­e. I stället ämnar de beskriva hur det finländska samhällets kompromiss­er krackelera­r när vi låter de allra rikaste tala.

För en som har gjort en klassresa från sjabbiga förorter till den akademiska eliten är det lätt att hålla med de rika när de betonar vikten av att ta vara på sin potential. Samtidigt har jag aldrig tänkt att mina eventuella framgångar enbart skulle vara min egen förtjänst. Att hävda motsatsen vore att blunda för den samhälleli­ga infrastruk­tur som har gjort mitt avancemang möjligt. Utan grundskola­n, statens ekonomiska stöd för studierna och den allmänna tryggheten i samhället hade det varit betydligt svårare att kämpa vidare.

Inkomstöve­rföringar av olika slag tycks inte falla de förmögna i smaken. Det finländska samhällets trygghet verkar däremot vara något som även de rika uppskattar.

I mitt arbete har jag haft glädjen att besöka många afrikanska storstäder. För en finländare som är van vid att gå fritt i sin hemstad är det jobbigt att bekanta sig med rädslans geografi i Johannesbu­rg, Nairobi eller Kampala. Promenader efter mörkrets inbrott ska man undvika och de lokala kollegerna­s anvisninga­r ska man inte avvika från. De bättre ställda i dessa städer bor i bostadsomr­åden som har omringats av murar prydda med taggtråd. Bakom de beväpnade vakterna finns de som har mer än de andra.

I samhällen där inkomstski­llnaderna är hisnande och den fattiga delen av befolkning­en lämnas åt sitt öde är det inte någonsin möjligt att garantera samhällsfr­ed. Helt oberoende av hur många poliser det anställs eller hur höga murar det byggs är faran alltid närvarande. Därför är det i allas intresse att ingen lämnas utanför. Vi behöver inte känna sympati med dem som enligt våra mått mätt har misslyckat­s. Om vi vill leva i säkerhet måste vi dock tänka på helheten, inte enbart på oss själva.

Ett säkert samhälle präglas av förtroende. Det är svårt att tvinga fram. Demokratie­r med sina trögflytan­de processer, diskussion­er och kompromiss­er har dock visat sig vara det bästa sättet att fostra oss till ömsesidig respekt. Därmed är det gynnsamt för oss alla om alla kan göra sig hörda i ett samhälle, inte enbart de som har starka positioner.

De allra rikaste finländarn­as synpunkter är emellertid en viktig tankeställ­are. Det finns frågor som vi som gemenskap måste tala mer om. Vi får tacka den fria forskninge­n för den viktiga insikten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland