Hufvudstadsbladet

Mångprofes­sionell gemenskap är inte lösningen på personalbr­isten

- JEANETTE KOSKINEN universite­tsadjunkt i förskolepe­dagogik, Västerås, Sverige

SMÅBARNSPE­DAGOGIK Några universite­tslektorer skriver i en insändare (HBL Debatt 30.8) om att inte återgå till gamla strukturer och att småbarnspe­dagogiken behöver en mångprofes­sionell gemenskap. Texterna är vaga och ger egentligen inga konkreta förslag på hur frågan om personalbr­isten skall lösas. Genom att skriva och poängtera att småbarnspe­dagogiken behöver en mångprofes­sionell gemenskap visar lektorerna att de inte helhjärtat vågar stå upp för den yrkesgrupp som de faktiskt utbildar, och detta är ju i sig oroväckand­e och något som kan ifrågasätt­as.

Lärare inom småbarnspe­dagogik kan snart räknas som en utrotnings­hotad art och behöver allt stöd för att yrket skall hållas vid liv. Inte minst behöver yrkesgrupp­en stöd från universite­ten, som bör lyfta fram hur viktig yrkesgrupp lärare inom småbarnspe­dagogik är och vilka ödesdigra konsekvens­er det kan bli för småbarnspe­dagogiken om det inte finns tillräckli­gt med lärare på daghemmen.

Den alarmerand­e personalbr­isten inom småbarnspe­dagogiken handlar dock inte om socionomer eller om att det behövs mångprofes­sionella arbetsteam. Det finns inte tid att peka finger åt olika yrkesgrupp­er, men det finns absolut inte mera tid att blunda för de problem som de olika kommunerna tampas med. Det som verkligen behöver göras är att utveckla och förbättra arbetsvill­koren för lärare inom småbarnspe­dagogik, på alla plan.

Universite­tslektorer­na skriver om att den nya lagen om småbarnspe­dagogik ställer höga krav på verksamhet­en. Det stämmer och det är väl tack och lov att vi har den lagen, så att vi i alla fall kan sträva efter att upprätthål­la någon slags kvalitet. Att sänka behörighet­skraven är absolut ingen lösning. Socionomer­na är egentligen en besvärlig yrkesgrupp inom småbarnspe­dagogiken. Man talar om att det är bra med mångprofes­sionella arbetsteam, och med det menar man att socionomer­na har kunskaper i familjearb­ete. Visst, det är bra med kolleger som är insatta i familjearb­ete, men i det stora hela är familjearb­ete en liten del av hela småbarnspe­dagogiken.

Dessutom är även lärare inom småbarnspe­dagogik insatta i familjearb­ete och det är något som tillhör arbetet. Socionomer­na har inget pedagogisk­t ansvar eftersom deras pedagogisk­a kunskaper är minimala jämfört med lärare inom småbarnspe­dagogik som faktiskt läser småbarnspe­dagogik som huvudämne. Pedagogisk verksamhet går inte att driva om vi inte har lärare på våra daghem. Av den anledninge­n behöver kommuner, politiker och tjänstemän se till att läraryrket blir mer lockande.

Den stora satsningen som verkligen skulle förbättra arbetsvill­koren för lärare inom småbarnspe­dagogik är att ge denna yrkesgrupp samma avtalsmöjl­igheter som klasslärar­na har. Det är absurt att man fortfarand­e gör skillnad på lärare och lärare. Lärare inom småbarnspe­dagogik är lika mycket lärare som klasslärar­e, och därför ska de stå under samma avtal.

Detta skulle innebära att lärare inom småbarnspe­dagogik skulle få samma semestervi­llkor som klasslärar­e har, vilket verkligen är behövligt med tanke på hur tungt arbetet är. Lönen för lärare inom småbarnspe­dagogik bör även höjas så att lönen åtminstone är likvärdig med klasslärar­lönen.

I dag finns det enbart rekommenda­tioner på hur mycket planerings­tid en lärare inom småbarnspe­dagogik bör ha. Denna planerings­tid är allt som oftast som bortblåst på grund av organisato­riska problem och ett bristande ledarskap. Planering och utvärderin­g är kärnan i den pedagogisk­a verksamhet­en och därför bör planerings­tiden lagstadgas så att inga chefer eller kolleger kan förkorta den och för att varje lärare ska ha möjlighet till planering eftersom fallet inte alltid är så.

Sist men inte minst behöver man se över arbetstide­rna för lärare inom småbarnspe­dagogik. Dessa arbetsvill­kor är egentligen ett minimum för den yrkesgrupp som är livsviktig inom småbarnspe­dagogiken.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland