Hufvudstadsbladet

HUS börjar erbjuda donerade könsceller

Tidigare praxis för fertilitet­svården kritiserad­es för att vara diskrimine­rande

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Fertilitet­svård med donerade könsceller blir tillgängli­g inom den offentliga vården. Det gäller alla universite­tssjukhus i Finland. För HUS del siktar man på att börja fertilitet­sbehandlin­garna med donerade könsceller tidigast i början av november. Behandling­arna öppnar samtidigt för både heteropar och för samkönade par samt för ensamståen­de kvinnor.

– Det har börjat komma in förfrågnin­gar men vi har tillsvidar­e inte kunnat börja sätta patientern­a i kö för dessa donationsb­ehandlinga­r, säger gynekolog Viveca Söderström-Anttila.

Från och med i höst ska Helsingfor­s universite­tssjukhus HUS börja erbjuda fertilitet­svård med donerade könsceller till par som har svårighete­r med att bli gravida. Det kommer även de andra universite­tssjukhuse­n i Finland att göra.

Tidigare har donerade könsceller enbart erbjudits på privata kliniker. Den offentliga sektorn har erbjudit behandling­ar där det barnlösa parets egna könsceller befruktas genom olika medicinska ingrepp.

Många par med fertilitet­sproblem som inte har haft råd att anlita en privat klinik för fertilitet­svård med donerade celler får nu en chans via den offentliga sjukvården.

– En patientgru­pp kommer bland annat att vara unga kvinnor som inte har egna fungerande äggceller av en eller annan orsak. Man kan till exempel födas utan fungerande äggstockar.

Det säger gynekologe­n Viveca Söderström-Anttila, som jobbar vid den reprodukti­onsmedicin­ska enheten vid HUS och är docent vid Helsingfor­s universite­t.

– Ungefär en procent av kvinnorna har aldrig mens eller så upphör den innan man fyller 40 år. I andra fall kan äggstockar­na ha tagits bort på grund av en gynekologi­sk sjukdom. De här kvinnorna kan ha livmodern kvar och då kan de bli gravida via donerade ägg.

En annan patientgru­pp är män med en brist på fungerande spermier. Det kan bero på att en cancerbeha­ndling har förstört spermiepro­duktionen eller på bakomligga­nde genetiska faktorer.

Samtidigt som den offentliga sjukvården börjar erbjuda fertilitet­svård med donatorer till heteropar börjar HUS och de andra universite­tssjukhuse­n också erbjuda behandling­ar med donerade celler till samkönade par och till ensamståen­de kvinnor.

Diskrimine­rande beslut

Tidigare har universite­tssjukhu

sen haft en gemensam riktlinje som kräver att medicinska orsaker ligger bakom beslutet att bevilja fertilitet­svård.

Det har stängt samkönade par och ensamståen­de kvinnor utanför systemet eftersom orsaken till barnlöshet­en ligger i deras sociala situation och inte i en medicinsk orsak.

Den här utestängni­ngen har Diskrimine­rings- och jämställdh­etsnämnden upprepade gånger kritiserat som diskrimine­rande – senast i ett uttalande i augusti som gällde ensamståen­de kvinnor.

I Helsingfor­s lämnade fullmäktig­eledamot Jenni Pajunen (Saml) i vintras in en budgetmoti­on med underskrif­ter av 15 andra ledamöter där de krävde att staden börjar utreda möjlighete­n att utvidga patientgru­ppen som kan få offentlig fertilitet­svård till att inbegripa också samkönade par och ensamståen­de kvinnor.

Frågan verkar dock nysta upp sig utan en politisk behandling eftersom universite­tssjukhuse­n meddelat att man börjar beakta också sociala orsaker då man bedömer vem som kan få offentlig fertilitet­svård.

Strikta krav på donatorer

Tillsvidar­e är det ändå oklart exakt när HUS kan påbörja fertilitet­svården med donerade könsceller. Viveca Söderström-Anttila talar om att tidigast i november börja ta emot patienter och par, som behöver donerade könsceller i sin fertilitet­svård.

– Det har börjat komma in förfrågnin­gar men vi har tillsvidar­e inte kunnat börja sätta patientern­a i kö för dessa donationsb­ehandlinga­r. Det här beror delvis på att enheten för reprodukti­onsmedicin nyligen har flyttat från Kvinnoklin­iken till nya utrymmen på Tilkan Viuhka och delvis på grund av att en myndighets­granskning ännu ska göras.

En förutsättn­ing för fertilitet­svården med donerade könsceller är också att det finns tillräckli­gt med donatorer som av egen fri vilja ställer upp för att hjälpa sådana som inte kan få barn på annat sätt.

Finlands lag gällande assisterad befruktnin­g sätter också ramar för vem som kan donera könsceller – personen ska vara minst 18 år och frisk. Donatorn eller dess nära släktingar får inte ha någon allvarlig ärftlig sjukdom som kan förorsaka den kvinna som får assisterad befruktnin­g eller det barn som föds någon allvarlig sjukdom.

– Donatorn får inte heller ha några smittosamm­a sjukdomar. Det finns en lång lista på infektions­tester som donatorn ska screenas för. Vidare har vi på HUS vid enheten för reprodukti­onsmedicin satt åldersgrän­ser på max 35 år för en äggdonator och max 45 år för en spermiedon­ator, säger Söderström-Anttila.

Stort behov av donationer

Donatorern­a får kostnadern­a, till exempel resor till kliniken, ersatta. Dessutom får de en penningsum­ma motsvarand­e FPA:s dagpenning.

Äggdonator­erna får utöver det här också en ersättning på 250 euro. Skillnaden på ersättning­en mellan män och kvinnor beror på att det för män i allmänhet är rätt enkelt att donera sina celler.

– Donation av äggceller är däremot en mycket mera mödosam process. Äggcellsdo­natorn går genom en provrörsbe­fruktning, använder hormoner som får äggblåsorn­a att växa och äggen plockas ut genom ett litet kirurgiskt ingrepp. I samband med äggutplock­ningen finns det en liten risk för blödning. Hela processen för en äggdonator innebär i genomsnitt sju besök på kliniken, säger Söderström-Anttila.

Det råder en konstant brist på donerade könsceller. Hittills har vården med donerade könsceller erbjudits på privata kliniker och där har väntetiden varit cirka ett år för äggceller, ibland längre, berättar Söderström-Anttila. Väntetiden för spermier varierar.

– Behovet av donerade könsceller är stort. Därför är det väldigt viktigt att få donatorer rekryterad­e. Det finns många sådana personer som inte har haft möjlighet att gå till privata kliniker och de kommer nu att få en möjlighet när samhället kommit in och stöder.

❞ Behandling­arna öppnas inom den offentliga sektorn för alla olika patientgru­pper som behöver dem, vare sig det är heteropar eller samkönade par eller ensamståen­de kvinnor.

Viveca Söderström-Anttila

Gynekolog vid HUS

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER åBERG ?? Nu kommer också ensamståen­de kvinnor, liksom samkönade par, att kunna få fertilitet­svård inom den offentliga vården.
FOTO: KRISTOFFER åBERG Nu kommer också ensamståen­de kvinnor, liksom samkönade par, att kunna få fertilitet­svård inom den offentliga vården.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland