Hufvudstadsbladet

Efter kräftskiva­n är det dags att pröva på andra skaldjur. Musslor är lätta att koka, men man måste se upp med kvaliteten, musslor som inte stänger eller öppnar sig måste slängas, likaså musslor med trasigt skal.

Nu börjar skaldjurss­äsongen med musslor och havskräfto­r i centrum. Vi bjuder på några riktiga klassiker till den som vill frossa i havets läckerhete­r.

- TEXT: KERSTIN SVENSSON/TT, BITTE E:SON FORSBERG/TT FOTO: BOSSE NILSSON/TT

Musslor är fantastisk­t gott, men hur hanterar och tillagar man dem? Det är inte så svårt, men de tar lite tid att rensa. Viktigast är att kontroller­a att de lever. Om musslorna är öppna kan man knacka på dem, sluter de inte sig är de inte ätbara – kasta även trasiga musslor. Skölj och skrubba dem rena och ta bort det så kallade skägget. Efter tillagning ska även de musslor som inte har öppnat sig slängas.

Det lönar sig att köpa MSC-märkta, de är repodlade och inte upptagna genom bottenskra­pning.

Skaldjuret kräver inte lång tillagning­stid, kokas de för länge blir köttet segt och tråkigt. Lök, vitlök, tomater, vin och chili är goda smakkompis­ar. Prova även med äpple, som de gör i franska Normandie.

Det finns flera varianter på musselgryt­a. Klassikern moules marinières innehåller bara vitt vin eller öl. Moules frites, kokta musslor serverade med friterad potatis, är en belgisk nationalrä­tt. Vi har valt en med tillsatt grädde.

Kejsarhumm­er

Havskräfta kan vi njuta av året runt. Den kallas också kejsarhumm­er, eller jomfruhumm­er som de säger i Danmark. Smaken påminner om hummer, men är lite sötare. Det mesta köttet finns i stjärten, men är de stora är det värt att även knäcka klorna.

Havskräfta­n behåller sin blekrosa färg vid kokning. Den kan serveras kokt med majonnäs och bröd. Beräkna sju stycken per person. Vill man variera så är det väldigt gott att dela havskräfto­rna på längden och toppa med ett örtsmör eller kantarells­mör och gratinera ett par minuter, vilket vi har gjort.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK
 ??  ?? Den klassiska musselrätt­en moules à la créme serveras med pommes frites.
Den klassiska musselrätt­en moules à la créme serveras med pommes frites.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland