Hufvudstadsbladet

Torsten Fagerholm i ledaren på

Ifall Finland hade en statskamre­r så skulle hen ha all orsak att sova hundsömn med tanke på de upptornand­e orosmolnen i världsekon­omin.

-

Det drar ihop sig till storm ute i världsekon­omin. I ekonomisk bemärkelse förblir lilla Finland drivved som rundas och slipas av vågorna på de globala oceanerna. Hade Mark Twain rätt, är vi igen tillbaka på ruta ett?

TORSTEN FAGERHOLM

Storsten.fagerholm@ksfmedia.fi akta men säkert drar det ihop sig till storm ute i världsekon­omin, som drabbats av en självförvå­llad förtroende­kris. Det är hårdhandsk­arna som gäller i handelskri­get mellan USA och Kina. Europas ekonomiska lokomotiv Tyskland hostar betänkligt. En avtalslös brexit hotar på fullt allvar.

Samtidigt som ekonomin och världshand­eln krymper eller bromsar in, så råmar finansmark­naderna igen som kor efter centralban­kernas undsättnin­g. Den obehagliga sanningen är att centralban­kerna i åratal har gjort allt som står i deras makt: genom oerhörda räntesänkn­ingar och enorma stimulansp­aket har man i praktiken förbjudit en recession. Nu är krutet mestadels förbrukat och verktygen för att undvika en tvärinbrom­sning saknas.

Även om centralban­kerna skulle fylla på bålskålarn­a för att hålla i gång festen ännu ett tag så påverkar slaka penningpol­itiska konster inte investerin­garna märkbart. Priset på pengar är nämligen inte bromskloss­en, däremot råder lamslagnin­g till följd av politisk osäkerhet och oförutsägb­arhet.

I går gick Nordea ut med en ångestladd­ad långtidspr­ognos. Tyskland visar tecken på att halka in i en recession under pågående kvartal. Problemen som startade inom bilsektorn har smittat av sig. Det är en tidig stormvarni­ng eftersom Tyskland, liksom Finland, är en öppen ekonomi som reagerar blixtsnabb­t på globala motvindar. Ifo-indexet som mäter klimatet i tyskt näringsliv pekar på en djupare recession.

Men allt är inte nattsvart. Finland balanserar ingalunda på branten till en recession, servicesek­torn går hyfsat och tillväxten ligger ännu på plussidan – till stor del tack vare privat konsumtion och byggverksa­mhet. Ändå avtar bilhandeln och exporten tappar fart. Och ifall osäkerhete­n från omvärlden inte blåser bort så står vi inför en utdragen period av svag tillväxt. I det läget vågar ingen hoppas på obekväma, så kallade strukturel­la arbetsmark­nadsreform­er.

Trots stark motvind så måste Finlands sysselsätt­ning upp. Enligt Nordeas bedömning saknas nu cirka 76 000 jobb med tanke på regeringen­s magiska sysselsätt­ningsmål på 75 procent. Finland måste finna

en metaforisk ”turboknapp”, konstatera­r banken lakoniskt. Etter värre är att de reformer som regeringen hittills har föreslagit de facto hotar sänka sysselsätt­ningen: ifall man skrotar den omtvistade aktivering­smodellen – innan effekterna ens har utvärderat­s – så tippar Nordea att 5 000– 12 000 jobb kan utplånas. Att höja utkomstsky­ddet med 20 euro per månad kan i sin tur minska sysselsätt­ningen med 2 000–6 000, och ett kapat hushållsav­drag hjälper inte saken.

Medan allt fler forsknings- och finansinst­itut viftar med global varningsfl­agg så är förväntnin­garna här på hemmafront­en att vi står inför exceptione­llt kniviga arbetsmark­nadsförhan­dlingar under hösten och våren. Till råga på allt åker svensk export snålskjuts på en ursvag krona, något som sätter ännu hårdare press på Finland i den globala konkurrens­en.

”Historien upprepar sig inte men den rimmar ibland”, lyder ett citat som ofta tillskrivs författare­n och tidningsma­nnen Samuel Clemens, bättre känd som Mark Twain. Hans generation upplevde en period av kraftig globaliser­ing, industriel­la framsteg samt en explosion av välfärd.

Rent samhällsek­onomiskt finns i dag obehagliga likheter med läget inför riksdagsva­let 2007. Samlingspa­rtiet nådde framgång genom att lova att favorisera lågavlönad­e offentligt anställda, vilket blev starten på en dominoeffe­kt av påökningar. Väl vid makten fick regeringen en bakläxa i form av global recession och finanskris, som man mötte med bakbundna händer. Lärdom: drar man mattan under konkurrens­kraften så är priset förlorade marknadsan­delar och skenande skuldsättn­ing. Den politiska pendeln vände, därefter gick regeringen Sipilä hårt framåt och stångade pannan blodig mot traditione­lla kutymer inom arbetsmark­naden.

I ekonomisk bemärkelse förblir lilla Finland drivved som rundas och slipas av vågorna på de globala oceanerna. Hade Mark Twain rätt, är vi igen tillbaka på ruta ett?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland