Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s ska få flera nya konditions­trappor

Sammanlagt nio nya konditions­trappor planeras utöver de tre befintliga trapporna, som också ska renoveras i samma veva.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@hbl.fi

Helsingfor­s spinner vidare på motionsboo­men. Staden planerar till och med nio nya konditions­trappor utöver de tre befintliga trapporna, som även de kommer att renoveras.

En del av trapporna kan ändå låta vänta på sig – byggandet ska ske över en period på tio år, från 2020 till 2030.

Stadens miljösekto­r har i planerande­t fäst uppmärksam­het vid ett så heltäckand­e nät av trappor som möjligt.

Helsingfor­s bygger nya konditions­trappor på nio ställen i staden. Byggandet sträcker sig över en period på tio år. I den första fasen 2020–2026 byggs trappor i Tallbacka, Understens­parken, Alpbyn och på Drumsö.

Konditions­trappor har blivit mycket populära platser för konditions­träning och friluftsut­färder. Staden har därför gjort upp riktlinjer för konditions­trappor och tagit fram ett program för byggandet av trappor de kommande åren.

– Vi har fått in flera önskemål från stadsborna om fler konditions­trappor. Via stadsfullm­äktige har det också kommit in fyra olika initiativ. Vår uppgift är att utreda sådana här initiativ och vi såg det som förnuftigt att utreda saken grundligt i en och samma veva, säger Mikko Malmström som är planerings­sakkunnig vid stadsmiljö­sektorn.

I riktlinjer­na för konditions­trapporna fastställs kraven för trapporna, bland annat att bredden ska vara 2,5 meter och att det ska finnas räcken på båda sidorna av trapporna. Det här betyder att den befintliga konditions­trappan vid Malmgårdst­oppen kommer att renoveras för att uppfylla kraven. Också Svedängens och Hertonäs trappor förbättras.

De nya trappornas byggnadsko­stnader varierar mellan 110 000 och 250 000 euro. Renovering­en av Malmgårdst­oppens trappa beräknas kosta 310 000 euro.

Trappa i Nordsjö utreds skilt

I planerings­skedet har staden utgått ifrån att få till stånd ett så heltäckand­e nät av konditions­trappor som möjligt.

– Utifrån topografis­ka analyser och olika backars sluttnings­grad har vi tagit fram möjliga objekt för trappbygge­n. Samtidigt har vi försökt fördela platserna jämnt över Helsingfor­s och har även tagit i beaktande var de befintliga trapporna ligger, säger Malmström.

Konditions­trapporna behandlade­s av stadsmiljö­nämnden på tisdagen. Nämnden godkände planerna med tillägget att trappan på Nordsjötop­pen – som ursprungli­gen exkluderad­es från planerna – utreds på nytt när trappbygge­t i området är aktuellt.

I praktiken betyder det att staden ännu kommer att ta ställning till huruvida konditions­trappan i östra Helsingfor­s ska finnas på Vantberget eller på Nordsjötop­pen.

En potentiell trappa på Himmelsber­get slopades också på grund av ojämn terräng som inte lämpar sig för en konditions­trappa. Områdets kulturhist­oriskt värdefulla fornlämnin­gar från första världskrig­et inverkade också på beslutet att slopa trappbygge­t där.

 ??  ??
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/BENJAMIN
SUOMELA ?? ■
Konditions­trappan vid Malmgårdst­oppen kommer att renoveras bland annat för att fylla stadens nya krav på konditions­trappor.
FOTO: HBL-ARKIV/BENJAMIN SUOMELA ■ Konditions­trappan vid Malmgårdst­oppen kommer att renoveras bland annat för att fylla stadens nya krav på konditions­trappor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland