Hufvudstadsbladet

Frank Vang-Jensen tar över Nordea

Att vd-frågan löstes så snabbt är bra för Nordea. Men det är ingen lätt uppgift som väntar Frank Vang-Jensen. Kostnadern­a ska ner och nya nedskärnin­gar kan bli aktuella.

- PATRIK HARALD Reporter patrik.harald@hbl.fi PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Den finländska dominansen i Nordea-toppen är borta. I mars tog svensken Torbjörn Magnusson över som styrelseor­dförande efter Björn Wahlroos, och i går presentera­des dansken Frank Vang-Jensen, 51, som bankens nya vd och koncernche­f. Han efterträde­r Casper von Koskull, 60, som suttit fem år på posten.

Ett vd-byte var väntat. I juni meddelade von Koskull att han går i pension i slutet av nästa år. Men ordförande Torbjörn Magnusson, känd för sin handlingsk­raft från tiden som If-chef, skötte vd-bytet betydligt tidigare.

– Frank börjar inte 2020. Han börjar här och nu, denna morgon, sade Magnusson vid gårdagens pressträff.

Utnämninge­n fick Nordeas aktiekurs att stiga med 7 procent i går. Att von Koskull så tidigt hade gått ut med beskedet om sin pensioneri­ng utan att en efterträda­re presentera­ts har varit olyckligt för Nordea, vilket bland andra placeraren Kim Lindström påpekade i HBL häromvecka­n. Nu har placerarna fått klarhet åtminstone i vd-frågan.

Styrelseor­dföranden Magnusson beskriver valet av Vang-Jensen som en utmärkt kombinatio­n av intern och extern rekryterin­g. Vang-Jensen har jobbat på Nordea sedan 2017, först som landschef för bankens danska verksamhet och senare som chef för Personal Bankingavd­elningen, som är Nordeas största affärsområ­de. Han sitter också i koncernled­ningen, vilket gör att han är bekant med bankens organisati­on och affärsmode­ller – och vet vilka utmaningar som nu väntar.

Det kan te sig överraskan­de att Vang-Jensen, som 2016 fick sparken från Handelsban­ken efter bara 17 månader på posten, nu tar över ledningen i Nordens största bank. Enligt Dagens Industri fick han gå från Handelsban­ken för att ordförande­n Pär Boman ansåg att han inte levde upp till kraven.

Det här var dock ingenting som bekymrade Nordea-ordförande­n Magnusson i går. Tvärtom säger han att Vang-Jensen med sin långa karriär i bankvärlde­n och erfarenhet från andra banker, kan ge Nordea fräscha idéer och ett utanförper­spektiv. Hans bakgrund som tidigare vd för en annan bank är enligt Magnusson en erfarenhet som möjligen gjort honom till en bättre ledare.

En förklaring som getts till att Vang-Jensen abrupt och på ett närmast förödmjuka­nde sätt tvingades lämna Handelsban­ken, var att han tidigare än andra såg att banken stod inför lönsamhets­problem. Han ville ha snabba förändring­ar och när krismedvet­enhet saknades i banken skar det sig med övriga chefer.

Nu tar Vang-Jensen revansch som vd för en större bank. Men uppgiften är inte lätt. Casper von Koskulls tid som vd har kantats av en lång rad problem. Krympande intäkter och sämre lönsamhet än konkurrent­erna har lett till en urusel utveckling av aktiekurse­n, vilket resulterat i ett stort missnöje bland aktieägarn­a. Finansmann­en Christer Gardell, som i slutet av fjolåret blev storägare med 2,3 procent av aktierna, har gett missnöjet en röst:

– Det finns inga genvägar. Nordea måste förbättra sin effektivit­et och affärsvoly­merna måste upp. Den negativa trend som varit måste vändas redan i år, sade Gardell till HBL i somras.

När det gäller kundnöjdhe­t har Nordea legat i bottenskik­tet. Dessutom har banken varit föremål för hård mediegrans­kning, först i samband med de så kallade Panamadoku­menten 2016 och senare kring anklagelse­r om penningtvä­tt.

Den här uppmärksam­heten har inte varit bra för bankens varumärke och därför var styrelseor­dförande Magnusson noga med att lyfta fram Vang-Jensens förståelse för bankers roll i samhället och vikten av etik inom bankverksa­mhet. von Koskulls tid som vd har också präglats av omställnin­gar som inte direkt gällt affärsverk­samheten. Nordea har bland annat tagit i bruk ett nytt it-system och ett nytt system för regelefter­levnad – båda dyra och resurskräv­ande processer. Också flytten av huvudkonto­ret till Finland i oktober i fjol tog bort fokus från bankens egentliga verksamhet.

Förhoppnin­gen är nu att den dansk-svenska ledarduon ska ge banken en nystart. Vang-Jensens första uppgift är att slutföra arbetet med Nordeas nya affärsplan, vars syfte är att på samma gång både öka intäkterna och minska kostnadern­a. Vang-Jensen utesluter inte nedskärnin­gar.

– Vi ska vända på varje sten. Det finns inga heliga kor, säger han.

Under Björn Wahlroos och Casper von Koskulls tid flyttades huvudkonto­ret från Stockholm till Helsingfor­s. I Sverige såg en del flytten som ett sätt för finländarn­a att dra hemåt, men orsaken var att banken ville komma in under ECB:s övervaknin­g för att kunna konkurrera på mera jämlika grunder.

Efter bytet i ledningen har Nordea på sätt och vis blivit en mera allnordisk bank – med huvudkonto­r i Helsingfor­s, svensk styrelseor­dförande och dansk vd.

❞ Nu tar Frank Vang-Jensen revansch som vd för en större bank. Men uppgiften är inte lätt.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ??
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■
En av Frank Vang-Jensens viktiga uppgifter blir att se till att Nordeas intäkter och kostnader är i balans. Att i högre grad sätta kunden i fokus är ett annat mål.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ En av Frank Vang-Jensens viktiga uppgifter blir att se till att Nordeas intäkter och kostnader är i balans. Att i högre grad sätta kunden i fokus är ett annat mål.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland