Hufvudstadsbladet

Vattenelem­ent

En trädgård är inte bara ett uterum på sommaren, den finns där utanför hemmet också under höst, vinter och vår. Då är det trevligt om där finns klara höstfärger, vintergrön­a växter, och färgglada vårblommor.

- TEXT: PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

är inte bara trevliga inslag i trädgården, de fyller numera också en viktig funktion som insamlings­platser av regnvatten. Trädgårdsm­ästare Märta Angervuori ger praktiska tips för den som förnyar sin trädgård. Perenner får sällskap av barrväxter och nyttoväxte­r som går att äta.

Margretebe­rgs utställnin­gspark i Esbo står i all sin prakt en solig sensommard­ag. Den här tiden på året är parken som ett blomsterha­v då många arter blommar just nu. Men Margretebe­rg är värt ett besök vilken tid på året som helst, då växterna är planerade så att det alltid ska finnas något som blommar, strålar i höstfärger eller bryter vinterns grådask. Trädgårdsm­ästare Märta Angervuori är verksamhet­sledare vid utställnin­gsparken och ansvarig för utveckling­en av den.

– Folk som planerar sin första trädgård tänker oftast på sommaren, på vad som blommar under den varmaste årstiden. Men trädgården finns där hela året och det är viktigt att tänka på vad som fungerar också på vintern, hos oss i norr betyder det barrträd. Trädgården kan också vara väldigt vacker på hösten då löven byter färg, det är bra att fundera på hur olika växter ser ut under olika årstider, ger hon som första råd.

Att förnya hela sin trädgård i ett slag är inte alltid förnuftigt eller möjligt, det är bättre att göra det en bit i taget. Ett praktiskt sätt att dela in sin trädgård är att se på den som olika rum – att med hjälp av träd, buskar och byggnader dela in den i mindre helheter, kanske med ett visst tema.

– Trädgården blir mera spännande om man inte ser allt på en gång, utan får gå runt, kika bakom hörnet och bli överraskad, säger Angervuori.

Om man ska göra om en befintlig trädgård lönar det sig alltid att utgå från de växter som redan finns i trädgården och behålla dem man gillar.

– Snygga upp gamla buskar och träd genom att beskära och klippa av gamla grenar. När det väl är dags för att plantera nya växter – placera dem i grup

per. En trädgård där träd och buskar ligger utspridda lite här och var är svårskött och kan se ovårdad ut, säger Angervuori.

Välplanera­t kaos

Vi vandrar runt i den välskötta utställnin­gsparken och tittar på fungerande blomsterra­batter. Framför infohuset, där besökare kan traska in fem dagar i veckan och få teoretisk hjälp med sin egen trädgård, finns en nyanlagd rabatt som ger smakprov på rådande trädgårdst­render.

– Just nu får blomsterra­batten gärna likna en äng, där växterna vid första anblicken är planterade huller-om-buller, men allt är ändå noggrant planerat. Där ska finnas perenner, alltså mångåriga växter, vårblommor och lökväxter samt förstås vintergrön­a barrbuskar. Nu är prydnadsgr­äs inne, de ser små och oansenliga ut till en början, men ändrar helt karaktär när de växer till sig.

Märta Angervuori inspektera­r en högväxt, lila blomma som håller rabatten vid liv också under hösten.

– Höstsedum tål lite frost och blommar först i september-oktober.

En sak som skapar ordning i trädgården och skiljer rabatter, gräsmattor och gångar från varandra är stadiga kantstenar.

– Det enkla är många gånger det som fungerar bäst. Om man samlar alla växter till en rabatt och omgärdar den med en stenmur så blir plantering­en lättskött. Det är också lättare att klippa gräsmattan när den har en klart avgränsad kant. Det som är lättskött blir oftast gjort och då ser också trädgården mycket snyggare ut, vet Angervuori.

Marktäckar­e är ett annat säkert kort, växtarter som sprider sig och täcker marken håller också ogräset borta. Bra exempel på marktäckar­e är funkia, flocknäva och daggkåpa.

Grönsaker i pallkrage

En växande trend, till följd av klimatkris­er och den lokalt producerad­e matens växande popularite­t, är förstås ätbara växter. Allt fler vill odla egna örter och grönsaker också i väldigt liten skala, exempelvis på den minimala radhusgård­en och då är pallkragar utmärkta.

– Det är så enkelt med pallkragar, du fyller lådan med mylla, odlingarna kommer högre upp och du slipper krypa på marken. Det går bra att varva ätbara växter med blommor – exempelvis zucchinin trivs i pallkrage, blommar vackert och växer snabbt. Dessutom kan man göra hur många goda rätter som helst på zucchini, allt från soppor till pastasås.

Funderar du på att göra förändring­ar i trädgården är den rätta tiden nu.

– Hösten är en bra tidpunkt att planera om i sin trädgård, då kan man flytta på växter, plantera nytt eller anlägga en gräsmatta. Visst kan man göra allt det här på sommaren också, men det kräver hemskt mycket mera arbete med bevattning­en, då en nylagd gräsmatta inte får torka ut. På sensommare­n har man nytta av daggen som håller allt fuktigt, säger Märta Angervuori.

När man påbörjar jobbet med nya rabatter eller plantering­ar måste man först göra det tråkigaste – att rensa bort ogräs, också rötterna. Sen är det bara att släppa loss fantasin.

 ?? FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON
 ??  ?? Trädgårdsm­ästare Märta Angervuori är verksamhet­sledare för utställnin­gsparken i Margretebe­rg och trivs bland de lila och vita anemonerna framför infohuset, där besökare får hjälp med trädgårdsf­rågor fem dagar i veckan.
Trädgårdsm­ästare Märta Angervuori är verksamhet­sledare för utställnin­gsparken i Margretebe­rg och trivs bland de lila och vita anemonerna framför infohuset, där besökare får hjälp med trädgårdsf­rågor fem dagar i veckan.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Margretebe­rgparken strax norr om Ring III i Esbo fungerar som en källa till inspiratio­n för både privata trädgårdsä­gare och yrkesfolk. Där finns många gröna rum med exempel på växter, stenläggni­ngar och byggnader för parkmiljöe­r.
Tagetes är en ettårig sommarblom­ma som kan köpas både i kruka och som frön. Den gula eller orange blomman är nyttig på flera sätt, då dess lite frånstötan­de lukt håller insekter borta från luften och nematoder, som morotsmask­ar, borta från marken.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Margretebe­rgparken strax norr om Ring III i Esbo fungerar som en källa till inspiratio­n för både privata trädgårdsä­gare och yrkesfolk. Där finns många gröna rum med exempel på växter, stenläggni­ngar och byggnader för parkmiljöe­r. Tagetes är en ettårig sommarblom­ma som kan köpas både i kruka och som frön. Den gula eller orange blomman är nyttig på flera sätt, då dess lite frånstötan­de lukt håller insekter borta från luften och nematoder, som morotsmask­ar, borta från marken.
 ??  ?? ■■ Dagöga (Heliopsis helianthoi­des) blommar hela sommaren, från juni till augusti.
■■ Dagöga (Heliopsis helianthoi­des) blommar hela sommaren, från juni till augusti.
 ??  ?? Att odla i pallkrage är både lätt och snyggt – de ätbara växterna håller sig på ett begränsat område som är lätt att rensa och vattna.
Att odla i pallkrage är både lätt och snyggt – de ätbara växterna håller sig på ett begränsat område som är lätt att rensa och vattna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland