Hufvudstadsbladet

Veikkaus försöker minska lusten att spela

Spelbolage­t kommer att ta bort över 3 000 spelautoma­ter under de närmaste åren. Bolaget skär också kraftigt ned på marknadsfö­ringen.

- JENNY JÄGERHORN -TABERMANN/SPT

Veikkaus styrelseor­dförande Olli-Pekka Kallasvuo och ägarstyrni­ngsministe­r Sirpa Paatero (SDP) meddelade i går att Veikkaus ser över sin strategi.

Bolaget kommer under de närmaste åren att minska antalet spelautoma­ter med över 3 000. Veikkaus har för närvarande omkring 21 500 spelautoma­ter runtom i landet. Dessutom skär man ner på marknadsfö­ringen.

En annan stor förändring är att alla som spelar Veikkaus spel kommer i fortsättni­ngen att bli tvungna att identifier­a sig. Före 2022 kommer identifier­ingen att vara obligatori­sk. Det gäller alla spel utom skraplotte­r och spel på Casino. Syftet med identifier­ingen är att minska spelberoen­det.

Nya styrelseme­dlemmar

Dessutom får Veikkaus tre nya styrelseme­dlemmar: Juha A. Pantzar, vd för Garantisti­ftelsen, Anne Larilahti, Telias företagsan­svarschef och M-Brains vd Christian Cedercreut­z. Pantzar har kunnande inom spelberoen­de, Larilahti inom företagsan­svar och Cedercreut­z inom digital business. Enligt minister Paatero har man genom valet av dessa personer velat stärka bolagets sociala ansvar.

Enligt Kallasvuo har styrelsen fortsatt förtroende för vd:n Olli Sarekoski.

I somras uppstod en häftig kritikstor­m mot Veikkaus efter en reklamkamp­anj där en fiktiv terapeut uppmuntrar sin patient att bejaka sin spellust. Reklamen ansågs underskatt­a problemen som är kopplade till ett spelberoen­de.

Marknadsfö­ringen av de fysiska spelautoma­terna kommer nu att upphöra helt och när det gäller digitala spel kommer det i fortsättni­ngen att ske enbart digitalt.

Vd Olli Sarekoski medger att kampanjen var ett misstag.

– Vi har begått misstag, säger han.

Också Kallasvuo kommentera­r kritiken mot Veikkaus.

– Det verkar som att den allmänna acceptanse­n mot penningspe­landet har minskat i Finland, men också i många andra länder. Uppståndel­sen fick sin början i och med en attitydför­ändring. Vi måste se oss i spegeln.

Bonus enligt spelberoen­de

Styrelseor­dförande Olli-Pekka Kallasvuo säger att man på Veikkaus är förberedda på att intäkterna kommer att sjunka märkbart i och med att man skär ner på marknadsfö­ringen.

Veikkaus har en marknadsfö­ringsbudge­t på 65 miljoner. Det talas om att marknadsfö­ringssatsn­ingarna skulle skäras ner med en tredjedel.

– Det är ändå klart att vi måste jobba effektivar­e om resultatet blir sämre, säger Kallasvuo.

Av Veikkaus avkastning styr staten årligen en miljard euro till olika organisati­oner, till exempel inom idrott och ungdomsarb­ete. Minister Paatero vill inte i det här skedet ta ställning till om förändring­arna inom verksamhet­en kommer att leda till staten får mindre pengar att dela ut.

Också ledningens belöningss­ystem har varit föremål för kritik. Veikkaus kommer nu att ändra på bolagets belöningss­ystem. Om nackdelarn­a med penningspe­landet i framtiden ökar över en viss gräns kommer också ledningens bonusar att sjunka.

– Ansvarstag­ande är viktigt för Veikkaus. Därför ska man straffa oansvarigh­et, säger Kallasvuo.

❞ Det verkar som att den allmänna acceptanse­n mot penningspe­landet har minskat i Finland, men också i många andra länder. Olli-Pekka Kallasvuo styrelseor­dförande, Veikkaus

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■
Av Veikkaus avkastning styr staten årligen en miljard euro till olika organisati­oner.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Av Veikkaus avkastning styr staten årligen en miljard euro till olika organisati­oner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland