Hufvudstadsbladet

Tullstyrel­sens palats öppnas för allmänhete­n

Helsingfor­sarna kan för första gången besöka Tullstyrel­sens pampiga nyrenässan­shus som köpts av världens största investerin­gsbolag. Efter festivalen stängs dörrarna igen och huset renoveras till kontor.

- ANNAKAISA SUNI annakaisa.suni@hbl.fi

Två muskulösa statyer iklädda djurfäll ser ut att bära Skillnadsg­atan 2 på sina axlar. Det majestätis­ka huset byggdes 1891 och var i statens ägo i ett århundrade. I dag öppnas dörrarna för allmänhete­n, då designfest­ivalen Helsinki Design Week börjar. Programche­f Anni Korkman berättar att det var den nya ägaren, amerikansk­a investerin­gsbolaget Blackrock, som kontaktade Design Week och erbjöd dem huset. Direkt efter festivalen påbörjar Blackrock ett två års renovering­sprojekt i huset.

– Jag kan inte påstå att huset skulle passa utmärkt till evenemang. Det finns så många rum, och rinnande vatten finns det endast på bottenvåni­ngen, berättar Korkman.

– Men det är intressant att huset stått tomt i fem år, och att stadsborna aldrig tidigare haft tillträde. När människor kommer in hit och får se huset börjar de se det på ett annat sätt, och inser att någon har designat det.

Inga trendfärge­r

Helsinki Design Week startades av Korkmans pappa Kari Korkman, och ordnas nu för femtonde gången. Anni Korkman berättar att festivalen vänder sig till både internatio­nella designprof­fs och vanliga människor.

– Jag tror att alla stadsbor skulle vara intressera­de av design, om de hade ord och uttryck för det.

Hon hoppas också att människor blir mer medvetna och börjar kräva bättre design.

Ni pratar mycket om hållbarhet, men går inte festivalen ut på att sälja och köpa saker? – Design håller på att förändras och därför förändras även festivalen. Rollen för design i samhället är inte längre att öka försäljnin­gen. I stället ska design lösa problem.

Hur saker ser ut är inte så intressant enligt Anni Korkman, och hon säger att begrepp som trendfärge­r eller trendmater­ial är föråldrade. I stället är hon intressera­d av nya material som utgår från miljöns villkor och av samarbete mellan designers och forskare.

På Skillnadsg­atan 2 finns främst utställnin­gar, men en del av festivalen är också Design Market på Kabelfabri­ken. Precis som namnet antyder är det ett renodlat köptillfäl­le. Korkman säger att hon välkomnar kritik mot marknaden.

– Design Market måste utvecklas som koncept. Att marknaden fortfarand­e finns kvar kan motiveras så här: även om vi inte behöver fler prylar så behöver vi nödvändigh­eter. Om man måste köpa en soffa så är det bättre att köpa den på lagerförsä­ljning, vilket minskar på svinnet, och köpa från en finländsk producent, som vet var och hur den tillverkat­s.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Programche­fen Anni Korkman mitt i utställnin­gen Room With a View på husets femte våning.
FOTO: CATA PORTIN Programche­fen Anni Korkman mitt i utställnin­gen Room With a View på husets femte våning.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Skillnadsg­atan 2 ritades av Theodor Höijer.
FOTO: CATA PORTIN ■ Skillnadsg­atan 2 ritades av Theodor Höijer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland