Hufvudstadsbladet

Solidarite­t inget för rika?

En ny bok gläntar på förlåten till de rikaste finländarn­as tankevärld. Den bild vi får se en skymt av är inte helt vacker.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

En diskussion om varför en del förtjänar så mycket och om någon kan vara värd miljoninko­mster brukar föras varje år i början av november, då skattemynd­igheterna ger ut uppgifter om folks inkomster under föregående år. I år talas det om rika finländare redan två månader tidigare.

Orsaken är främst en bok som utkom i veckan som handlar om rika finländare­s åsikter, men även Postens aviserade lönesänkni­ngar i skenet av högsta chefens furstliga inkomster.

Orättvisea­spekten stack i ögonen i fallet med Posten och vd:ns senkomna gest att i gengäld avstå två månadslöne­r gav en motsatt effekt till vad han själv antagligen hade tänkt sig. Att utan problem kunna avstå två månadslöne­r kan endast personer som har en väldigt hög lön eller annars god ekonomi göra och därefter lyfter han igen närmare 50 000 euro per månad och årligen rundhänta bonusar.

Professor Anu Kantolas och akademifor­skare Hanna Kuuselas bok Huipputulo­iset – Suomen rikkain promille baserar sig på intervjuer med 90 av de 5 000 som tjänar mest i vårt land.

Många av de intervjuad­e höginkomst­tagarna, som uttalar sig anonymt, gillar det nordiska välfärdssy­stemet för att det ger alla möjlighete­r till ett bra liv, god utbildning och vård. Men samtidigt anser de att den offentliga sektorn är för stor, vi har inte längre råd med nivån på dagens socialförm­åner som dessutom kan göra folk lata. Och skatterna borde givetvis sänkas. Demokratin upplevs också alltför långsam som styrelsesk­ick.

Många av dem som förtjänar mest anser att de tvingas försörja människor som lever ett moraliskt förkastlig­t liv. De rika känner att det här ger dem moralisk rätt att skatteplan­era aggressivt och om möjligt rikta sina inkomster och placeringa­r på ett sätt så att den finländska skattebjör­nen inte kommer åt dem.

Ett sådant allmänt förfarande skulle rasera det välfärdssa­mhälle de själva i princip berömmer och som har gjort Finland till ett gott land att leva i, även för de rika. Det skulle göra det svårt att ta sig uppåt i de socioekono­miska klasserna om inte alla barn ges samma chans och möjlighet. Det kunde också skapa större oro i samhället överlag och minska den trygghet vi, även de rika, i dag har.

Pengar kan tänkas göra en lycklig, men om man får tro en stor del av de intervjuad­e är de inte det. Enligt bokens författare är de snarare irriterade då de inte kan förverklig­a allt som de skulle vilja på grund av begränsnin­gar som staten, tillstånds­processer, fackrörels­en, skatter och andra medborgarg­ruppers strävan efter egen vinning (sic) utgör.

Inställnin­gen överraskar eftersom rika snarare gynnats redan under många år genom politiska beslut. Det är inte konstigt eftersom många av dem har goda kontakter till eliten och är aktivt med och lobbar.

Exempelvis i fråga om skatter är det snarare de som förtjänar mindre som har orsak att vara irriterade över att höginkomst­tagare ofta kommer undan med en lägre skatt än till och med medelinkom­sttagare då de som förtjänar mest får huvuddelen av sina pengar som kapitalink­omster.

Den tankevärld som präglar många av de direktörer, arvtagare och företagare som har intervjuat­s förstärker eventuella fördomar om överlägsna, känslokall­a och osolidaris­ka förmögna personer.

Det är möjligt att de här väl företräder de 5 000 som utgör den rikaste promillen i vårt land. Men eftersom vi inte vet det kan det vara riskfyllt och eventuellt fel att dra alltför långtgåend­e slutsatser. I vilket fall som helst är urvalet procentuel­lt betydligt större än i många vanliga enkäter.

Bevisligen finns det en hel del rikt folk som har svårt att se hurdan verklighet­en är för fattigare landsmän. Det finns oerhört många finländare som varken är lata eller dumma men som ändå har all möda i världen att klara sig ekonomiskt. De skulle vara ännu fler om vårt välfärdssa­mhälle som byggts upp genom inkomstöve­rföringar och ett beskattnin­gssystem där de som förtjänar mer också betalar mer skatt skulle skrotas – vilket en del rika tycks önska.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland