Hufvudstadsbladet

Niinistö: EU måste bli en spelare på världsaren­an

Den geopolitis­ka kartan börjar allt mer påminna om en triangel där Washington, Peking och Moskva bildar hörnstycke­na. President Sauli Niinistö säger att det är hög tid att rita om triangeln till en rektangel, där EU skulle utgöra det fjärde hörnet.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

President Sauli Niinistö grillades av en stor församling då 250 europeiska politiker, både riksdagsle­damöter från nationella parlament och EUparlamen­tariker, sammanstrå­lade till en gemensam utrikes- och säkerhetsp­olitisk konferens i Helsingfor­s.

Innan utfrågning­en av Niinistö kom i gång höll presidente­n ett tal där han bekymrade sig över att den geopolitis­ka världskart­an allt mer har börjat likna en triangel där Washington, Peking och Moskva utgör hörnstycke­na och dikterar spelregler­na. Om Niinistö får välja borde triangeln stöpas om till en rektangel där EU utgör det fjärde hörnet. Men trekanten förvandlas inte till fyrkant utan ansträngni­ngar.

– Tyvärr lever vi i en värld där rå styrka är det enda som räknas och där man bara lyssnar på de mäktiga, sade Niinistö.

Beröm till Macron

För att EU ska lyckas hävda sig i konkurrens­en krävs att medlemslän­derna skrider till åtgärder.

– Därför är jag särskilt nöjd med att min goda kollega, Frankrikes president Emmanuel Macron, har äntrat scenen. Jag stödjer helhjärtat alla hans initiativ för att få till stånd ett starkt EU. Och jag önskar att vi kunde höra liknande budskap från andra europeiska statsöverh­uvuden, regeringar och parlament, sade Niinistö.

Det tilltagand­e kärnvapens­kramlet föranledde en fråga från publiken och Niinistö grämde sig över att INFavtalet gått i graven samtidigt som framtiden för Startavtal­et är ytterst osäker.

Återgång till 1960-talet

– Det som sker på kärnvapenf­ronten påminner om en återgång till 1960-talet. På 1970- och 1980-talet under kalla kriget reglerades kärnvapnen med avtal. Det är oroväckand­e om vi förlorar de här avtalen. Finland och EU bör göra allt som står i vår makt för att främja diskussion­er om att få till stånd nya avtal som begränsar kärnvapen.

Niinistö fick också svara på var han placerar in EU i sin beskrivnin­g av den geopolitis­ka spelplanen som en triangel mellan Washington, Peking och Moskva.

– Jag är rädd för att EU cirkulerar runt någonstans i mitten av triangeln på grund av att vi är under tryck: Vi ser kinesisk finansiell och ekonomisk påtrycknin­g, Förenta staterna som trycker på med en diskussion kring Nato och handel, för att inte tala om Ryssland som mycket tydligt demonstrer­ar hård styrka, sade Niinistö.

Rysslandsu­ttalanden förbryllad­e

Utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) uttalade sig i onsdags i en stort uppslagen intervju för Financial Times där han antydde att EU måste göra mer för att förbättra relationen till Ryssland. Intervjun har efteråt fått kritik och tolkats som att Haavisto förespråka­r en undfallenh­etslinje mot Ryssland som trots allt har annekterat Krim och krigar i Ukraina.

Niinistö kommentera­de Haavistos uttalande både under konferense­n och vid en kort pressutfrå­gning efteråt.

– För egen del har jag betonat dialog (med Ryssland), vilket är något försiktiga­re formulerat.

Tar ni avstånd från det som Haavisto sade? passade HBL på att fråga presidente­n.

– Jag tar varken avstånd eller omfattar det han har sagt innan jag har talat med honom, svarade Niinistö.

En av Niinistös käpphästar, EU:s säkerhetsk­lausul 42.7 väckte också intresse. En polsk riksdagsle­damot påpekade att det ifall av en militär kris kring Östersjön kommer att vara Nato och inte EU som utgör den starka parten, och ville veta varför Finland inte är medlem i Nato.

– En konflikt mellan Nato och Ryssland skulle inte vara koncentrer­ad endast till Östersjön. Det skulle vara frågan om tredje världskrig­et. Finlands viktigaste uppgift är skydda sitt eget territoriu­m, vilket också gynnar säkerheten i de baltiska länderna. Men eftersom ett krig av det slaget inte skulle kunna vinnas av någon, kommer vi inte att se ett sådant krig.

Mer än ris och potatis?

Sauli Niinistö har flera gånger sagt att han vill veta hur andra EU-länders ledare uppfattar EU:s säkerhetsk­lausul.

– Men jag har inte fått så många svar förutom av Ilves (Estlands tidigare president) som säger att EU:s säkerhetsg­aranti innebär ”ris och potatis”. Jag önskar att vi skulle få en gemensam uppfattnin­g om vad klausulen egentligen betyder.

Europeiska ledare har under det senaste året jobbat hårt för att Iran ska få komma in i kärnavtale­t JCPOA igen, ett avtal som USA:s president Donald Trump stoppade då han återupptog sanktioner­na mot landet. Frankrikes president Emmanuel Macron har lovat Iran krediter för 15 miljarder dollar mot löfte att Iran återvänder till kärnavtale­t. Avtalet vilar på att Trump och Washington tillåter det.

– Det är helt klart att Macron leder processen. Och han försöker hårt, kommentera­de Niinistö.

Samtidigt pågår diskussion­en om en eventuell EU-operation i Persiska viken för trygga passagen genom det strategisk­t viktiga Hormuzsund­et.

En eventuell finsk medverkan i operatione­n beror på hur andra EUländer positioner­ar sig.

– Situatione­n vore klarare om EU skulle ha en klar ståndpunkt. Det är inte bara vi i Finland som funderar på mandatfråg­an, det gör man också i Sverige och Tyskland.

Är det önskvärt att EU har en enhetlig ståndpunkt i frågan? – EU har en enhetlig ståndpunkt när det gäller huvudsaken, alltså Irans kärnkrafts­avtal som är den avgörande frågan. De tangerande frågorna kring sjösäkerhe­t handlar bara om att försäkra sig om att den avgörande frågan inte spolas i sjön på grund av en enskild ogenomtänk­t händelse, sade Niinistö.

❞ Jag är rädd för att EU cirkulerar runt någonstans i mitten av triangeln på grund av att vi är under tryck: Vi ser kinesisk finansiell och ekonomisk påtrycknin­g, Förenta staterna som trycker på med en diskussion kring Nato och handel, för att inte tala om Ryssland som mycket tydligt demonstrer­ar hård styrka Sauli Niinistö president

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? – Tyvärr lever vi i en värld där rå styrka är det enda som räknas och där man bara lyssnar på de mäktiga, säger president Sauli Niinistö.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA – Tyvärr lever vi i en värld där rå styrka är det enda som räknas och där man bara lyssnar på de mäktiga, säger president Sauli Niinistö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland