Hufvudstadsbladet

Chefslöner och spelautoma­ter väckte diskussion i riksdagen

Förutom Postens chefslöner och Veikkaus spelauttom­ater tog riksdagen upp frågor om celiaki och företagand­e under höstens första frågetimme.

- CATARIINA SALO/SPT

Sannfinlän­darnas Jussi Halla-aho lyfte upp Postens löner under riksdagens frågetimme i går. Han ifrågasatt­e chefernas höga löner och bonusar, samtidigt som arbetstaga­rnas löner knappt räcker till för att leva.

De senaste dagarnas svängar kring Postens lönesystem har orsakat medierabal­der och en strejk på Posten. Post- och logistikbr­anschens union (PAU) fick en tilläggsut­redning till kommun- och ägarstyrni­ngsministe­r Sirpa Paateros (SDP) önskemål om en timeout och strejken avbröts i tisdags.

Paatero sade under frågetimme­n att det bonussyste­m som statsägda bolag följer är uppgjort 2016, när den föregående regeringen inledde sitt arbete. Förutom det reglemente om bonusar som staten sätter, kan bolagen själva göra en uppskattni­ng om utbetalnin­gar.

– Jag har bett Posten göra en uppskattni­ng under september månad, sade minister Paatero.

Hon sade också att man inom statsägda bolag måste var extra uppmärksam på de anställdas villkor.

Samlingspa­rtiets Arto Satonen pekade på orättvisan i att chefer höjer sina löner när det går dåligt för ett bolag, vilket sedan leder till att de anställdas löner sänks.

– Är det inte så att om det går dåligt för ett företag så ger man som chef av sitt eget?

Minister Paatero höll med och sade att Posten kunde ha gjort en bättre uppskattni­ng.

Spelautoma­ter i byabutiker­na

Förutom ärendet kring Posten, som alla ändå verkade rätt eniga i, diskuterad­es de problem som uppstått kring Veikkaus. Tidigare i går meddelade ägarstyrni­ngsministe­r Paatero och Veikkaus styrelseor­dförande Olli-Pekka Kallasvuo att man kommer att se över Veikkaus strategi och också minska på spelautoma­terna i de offentliga utrymmena med över 3 000 stycken.

Centerns Antti Kurvinen lyfte frågan om hur ett mindre antal spelmaskin­er kommer att påverka byabutiker­na.

– Har vi snart bara stormarkna­der ute i landet, när de intäkter som spelautoma­terna ger små butiker försvinner?

Enligt Paatero är situatione­n väldigt krävande och att man under dagen endast diskuterat mängden automater, inte varifrån de kommer att dras bort.

– I ärligheten­s namn måste det sägas att när intäkterna antas minska, ska Veikkaus hitta nya sätt till inkomst eller kommer föreningar­na att bli lidande?

Företagarn­as dag

Kai Mykkänen (Saml) gratulerad­e finländarn­a på företagarn­as dag, som inföll i går. Han efterlyste mera konkreta åtgärder för småföretag­are och deras möjlighete­r att anställa.

– Hur förhåller sig regeringen till företagare och kommer ni äntligen att tillåta lokala avtal?

Finansmini­ster Mika Lintilä (C) sade att företagarn­a är den viktigaste sektorn när det gäller att skapa nya jobb.

– Vi har lagt fram förslag på att man ska driva på frågan om lokala avtal. Vi kommer också att öka på innovation­sfinansier­ingen och främja företagand­et internatio­nellt.

Lintilä poängterad­e ändå att det som är viktigast just nu är att föra en stabil och förutsägba­r finanspoli­tik.

Stöd för personer med celiaki

Den sista frågan som behandlade­s under frågetimme­n kom från Kristdemok­raternas Sari Tanus. Hon tog upp frågan om den autoimmuna sjukdomen celiaki, vars enda medicin är en strikt glutenfri kost.

– Celiakins följdsjukd­omar är bland annat barnlöshet och cancer. Förutom mänskligt lidande orsakar också sjukdomen stora läkarkostn­ader om den inte sköts.

Tanus vill att den specialers­ättning för personer med celiaki som drogs tillbaka år 2015 ska återinföra­s.

Social- och hälsovårds­minister Aino-Kaisa Pekonen (VF) sade att återinföra­ndet ska utredas. Hon ser allvarligt på sjukdomen och att det är ett jämlikhets­problem att personer med allergier och sjukdomar inte får den ersättning som behövs för att klara vardagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland