Hufvudstadsbladet

26 nya familjerum på Kvinnoklin­iken

Ombyggnade­n av två BB-avdelninga­r på Kvinnoklin­iken har slutförts. Antalet familjerum fördubblas.

- Atte.osterholm@hbl.fi

Tidigare har främst förstföder­skor placerats i familjerum­men, men sannolikhe­ten att också omfödersko­r och kvinnor som förlösts genom kejsarsnit­t får ett eget familjerum är nu större i och med utbyggnade­n. Det skriver samkommune­n HUS i ett pressmedde­lande.

Det händer allt oftare att föderskor önskar att maken eller makan ska kunna övernatta på sjukhuset så att båda föräldrarn­a tillsamman­s kan bekanta sig med den nya familjemed­lemmen, meddelar HUS.

– Tack vare familjerum­men kan båda föräldrarn­a på ett likvärdigt sätt skapa ett förhålland­e med babyn. Den nyblivna mamman och maken eller makan får samma handlednin­g i babyskötse­l, säger överskötar­e Katja Koskinen i pressmedde­landet.

Utöver mammans och den nyföddas bäddar finns det också en väggmonter­ad extra bädd, dusch och toalett i familjerum­men. För användning­en av rummet debiteras maken, makan eller stödperson­en samma vårddagsav­gift som föderskorn­a. Måltiderna ingår i rumspriset.

– Kvinnoklin­iken har cirka 60 bäddplatse­r för förlösta kvinnor, och av dessa har 25 funnits i familjerum­men. Dessa rum kommer fortfarand­e att användas, vilket betyder att det i fortsättni­ngen finns mer än 50 familjerum. Nu finns det således en möjlighet för nästan alla förlösta kvinnor att få sällskap av sin make eller maka eller en stödperson under hela vårdperiod­en, säger Koskinen.

Ombyggnade­n av de olika delarna av Kvinnoklin­iken har redan pågått i några år. För tillfället renoveras delar av plan 3 och 4. HUS beräknar att denna ombyggnad kommer att slutföras vid utgången av 2020.

 ??  ??
 ?? FOTO: MATTI SNELLMAN/HUS ?? Så här ser Kvinnoklin­ikens nya familjerum ut.
FOTO: MATTI SNELLMAN/HUS Så här ser Kvinnoklin­ikens nya familjerum ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland