Hufvudstadsbladet

Avloppshav­eri i Polen påverkar Östersjön

Haveriet i ett polskt avloppsver­k utanför Warszawa kan innebära ett rejält avbräck i Östersjöns återhämtni­ng, men en finsk specialist på belastning­sfrågor säger att snabba reparation­er kan rädda läget.

- HBL-JOHANNA CEDERBLAD/TT

Haveriet i det polska reningsver­ket Czajka utanför Warszawa i lördags innebär att 3 000 liter smutsigt avloppsvat­ten per sekund forsar ut i floden Wisla. Så småningom når det Östersjön, där floden mynnar ut. Det innebär att Östersjön, där det hittills funnits förhoppnin­gar om små, små tecken på återhämtni­ng från övergödnin­g och gifter, nu får ta emot mängder med gödande och giftiga ämnen.

Ännu flera dagar efter haveriet rann skitvattne­t från storstaden Warszawa rakt ut helt utan rening. Polska myndighete­r hoppas nu kunna åtgärda utsläppen i slutet på veckan, enligt bland andra SVT Nyheter, men helt säkert är det inte.

Värst är fosforutsl­äppen som orsakar algblomnin­g, säger Lars Sonesten, forskare på Sveriges lantbruksu­niversitet och ordförande för organisati­onen Helcom som verkar för att minska miljöpåver­kan på Östersjön.

Specialfor­skare Seppo Knuuttila på Finlands miljöcentr­al är expert på belastning­sfrågor och tonar ner de värsta katastrofs­cenarierna när det gäller Östersjön. Han säger att de fosformäng­der som nu rapportera­s rinna ut i Wisla är värst för området där orenat vatten rinner ut, men påminner om att Warszawa inte ligger vid kusten och att vattnet flyter en lång väg innan det når flodmynnin­gen vid Östersjön.

Han beräknar att en månads utsläpp efter haveriet ungefär motsvarar årsutsläpp­et från Viksbacka avloppsren­ingsverk i Helsingfor­s. Viksbacka renar vattnet från cirka 800 000 hushåll och industrin i Helsingfor­s och fem av grannkommu­nerna.

– Vi talar inte om en helt obetydlig olycka i Polen, men om man får rörreparat­ionerna gjorda inom några veckor eller en månad så är följderna knappast katastrofa­la, säger han.

Kommer vi att se våra stränder drabbas av massiva extra algblomnin­gar nästa år på grund av det här utsläppet? – Absolut inte. I själva verket innebär det här nu en extrabelas­tning på cirka en procent av den normala mängden fosforutsl­äpp i Wisla, säger Knuuttila.

De polska myndighete­rna har kritiserat­s för att mörka olyckan i ett helt dygn, men Knuuttila berömmer dem för öppen och snabb informatio­n.

– Det är bra att förstå proportion­erna här. Nu kommer folk att säga att polackerna igen smutsar ner Östersjön, men i själva verket har landet redan halverat sina utsläpp under 2000-talet. Polen har skött sig mycket bra efter EU-inträdet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland