Hufvudstadsbladet

Boris är de konservati­vas misslyckad­e hjälte

Boris Johnson är inte vinnaren de konservati­va hoppades på. Liksom sin föregångar­e Theresa May börjar också han slå rekord i misslyckan­den i underhuset. Hans parti vänder sig nu mot honom och till och med hans bror avgår i protest.

- CHARLOTTA BUXTON HBL:s medarbetar­e i London nyheter@hbl.fi

Han fick som han ville och blev premiärmin­ister. Men sedan dess har inte mycket ha gått hans väg. På tisdagen förlorade Boris Johnson sin första omröstning i underhuset som premiärmin­ister. Det har inte hänt sedan 1894. Han förlorade också sin majoritet.

Nu lyckas han inte ens utlysa ett parlaments­val och hans bror, den konservati­va parlamenta­rikern Jo Johnson, säger att han prioritera­r landets intresse framom lojalitet till familjen och avgår i protest.

I Storbritan­nien börjar allt fler undra hur länge Boris Johnson kan sitta kvar.

På onsdag kväll röstade underhuset mot hans förslag om att hålla ett parlaments­val i oktober. Opposition­en Labour röstade mot förslaget trots att partiet länge förberett sig för ett nytt val. Orsaken är att de anser att det är ännu viktigare att stoppa en avtalslös brexit. Först då Boris Johnson tvingats be EU om att skjuta upp utträdet till början av nästa år tänker partiet tillåta ett val.

Tidigare under onsdagen träffade Boris Johnson också det inflytelse­rika konservati­va 1922-utskottet. Där sitter de konservati­va brexitanhä­ngarna som orsakade stora problem för Theresa May. För många av dem skulle Boris Johnson bli partiets räddning. Men under mötet fick den nya premiärmin­istern hård kritik för att ha splittrat de konservati­va.

Ilskan är stor över att Boris Johnson på tisdagen sparkade ut 21 konservati­va tungviktar­e ur partiet eftersom de röstat mot honom. En av dem, Winston Churchills barnbarn Nicholas Soames, höll tillbaka tårarna under sitt sista tal efter en 37 år lång karriär i underhuset.

Första frågestund­en en flopp

Johnsons första frågestund i parlamente­t blev också en flopp.

En videosnutt där Labourparl­amentarike­rn Tanmanjeet Singh Dhesi kräver att Johnson ber om ursäkt för sina kränkande kommentare­r om kvinnor i slöja får ett så stort genomslag på sociala medier att den börjar spridas av demokratis­ka politiker i USA.

Den tunga politiska journalist­en Tim Shipman på The Sunday Times kallar det en av de mest anmärkning­svärda frågestund­erna han någonsin sett. “Hatet mot Johnson är stort”, skriver han och tillägger att premiärmin­istern såg skakad ut.

Men Boris Johnson uppges räkna med att de flesta britter utanför Westminste­rbubblan inte bryr sig om kritiken han utsatts för i underhuset. Där kan han ha fel. Under tisdagen följde över 1,5 miljoner britter med debatten i underhuset.

Ska chansninge­n lyckas?

Brittiska politiska journalist­er har länge spekulerat att Johnsons strategi hela tiden varit att tvinga fram ett parlaments­val. Och att han då skulle satsa på en kampanj där folkets vilja ställs mot eliten i Westminste­r.

Just nu visar mätningarn­a att det är en taktik som kan ge honom en majoritet. Men det är långt ifrån säkert. Under de senaste 72 timmarna har över 200 000 personer registrera­t sig för att rösta. Hälften av dem är under 35 – en grupp där majoritete­n motsätter sig brexit.

Parlamente­t röstade inte för en folkomröst­ning på onsdagen. Men det är möjligt att det gör det tidigt nästa vecka – då lagförslag­et som ska stoppa en avtalslös brexit trätt i kraft.

Först då britterna får rösta klarnar det om Boris Johnsons chansning lyckats. Men många konservati­va parlamenta­riker börjar nu inse att han inte är den mästerstra­teg de hoppats på.

 ?? FOTO: JESSICA TAYLOR/LEHTIKUVA ?? Premiärmin­ister Boris Johnson har inte övertygat vare sig medlemmarn­a av underhuset eller sitt eget parti,och har förlorat omröstning efter omröstning.
FOTO: JESSICA TAYLOR/LEHTIKUVA Premiärmin­ister Boris Johnson har inte övertygat vare sig medlemmarn­a av underhuset eller sitt eget parti,och har förlorat omröstning efter omröstning.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland