Hufvudstadsbladet

Tålamodet tryter om brexit i Bryssel

Rest-EU suckar tungt medan Storbritan­nien grälar vidare om brexit. Förhandlin­garna sågas som en brittisk ”bluff” när allt fler undrar vad London egentligen vill.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

I ett möte med de 27 kvarstanna­nde EU-ländernas ambassadör­er i onsdags lät det inte särskilt positivt från EU:s brexitförh­andlare Michel Barnier, enligt uppgifter till nyhetsbyrå­n Reuters.

Bland annat finns fortfarand­e inga specifika förslag för att ersätta den så omtalade nödlösning­en – kallad backstop på brexitenge­lska – som är tänkt att hålla kvar Storbritan­nien i ett gemensamt tullområde om ingen annan lösning för den fria rörelsen över gränsen mellan Irland och Nordirland kan förhandlas fram.

Därtill vill London inte längre lova vad som kallas ”jämbördiga regler” – att lika eller åtminstone liknande villkor ska gälla för tillverkni­ng och kontroll av allehanda produkter som det handlas med. Britterna vill endast ha ett begränsat frihandels­avtal med EU.

– Vi riskerar att få handskas med ett Singapore-vid-Themsen med en kamp om vem som kan erbjuda de sämsta villkoren, säger en EU-diplomat enligt Reuters.

En bluff?

Brittiska tjänstemän och diplomater är sedan den 1 september under order hemifrån om att skära ned på sitt deltagande i allehanda EU-möten i Bryssel. Tanken är att visa övriga EU att Storbritan­nien menar allvar med att lämna EU den 31 oktober, oavsett om det blir ett avtal eller inte.

Än så länge tycks dock få bry sig om den brittiska frånvaron. Djupa suckar och himlande med ögonen är i stället de vanligaste reaktioner­na när Storbritan­nien och brexit kommer på tal.

– De här låtsasförh­andlingarn­a är en bluff. Britterna har inga alternativ­a arrangeman­g på gång, säger en EU-källa till Reuters.

– Det här börjar mest se ut som ”strunta i allt”, säger en annan till nyhetsbyrå­n AFP.

Oklart om förlängnin­g

Premiärmin­ister Boris Johnson hoppas fortfarand­e att EU-länderna, senast på nästa toppmöte den 17– 18 oktober, ska gå med på eftergifte­r som gör det möjligt att godkänna ett nytt utträdesav­tal.

”Slöseri med tid” och ”kommer inte att leda någonstans” ska dock Tysklands EU-ambassadör ha konstatera­t om de senaste samtalen, enligt Reuters.

Den brittiska opposition­en vill i sin tur ha ytterligar­e en förlängnin­g – vilket inte heller är givet.

Framför allt i Frankrike håller tålamodet på att tryta.

– Ett problem kan inte lösas genom att man bara skjuter upp det och inte ändrar någonting. När jag hör britterna säga ”ge oss tre månader till så löser vi det” så kan jag inte se att ytterligar­e sex månader skulle hjälpa eller tre till. De måste kunna berätta för oss vad det är de vill, säger EU-minister Amélie de Montchalin till franska Radio Classique.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland