Hufvudstadsbladet

Putin politisera­de den unga Moskvagene­rationen

- TEXT & FOTO: ANNA-LENA LAURÉN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

På söndag håller Moskva kommunalva­l. Tidigare har det betraktats som meningslös liturgi där resultatet är känt på förhand. Inget har förändrats – ändå är allt annorlunda i år. Den unga Moskvagene­rationen har blivit politisk.

– Det här har varit den viktigaste månaden i mitt liv. Jag har lärt mig så mycket om hur man organisera­r saker, jag har lärt känna nya människor som också stöder Jegor. Och jag har gett mycket av min tid och mina krafter. Det känns betydelsef­ullt, säger den 18-åriga Chatima Mutajeva.

Det är onsdag kväll och jag träffar Chatima på en nyrenovera­d, före detta fabrikslok­al i centrala Moskva. Den hippa baren kryllar av folk. Alla är här för att visa sitt stöd för ett tiotal personer, som har fått fängelsedo­mar eller sitter häktade efter att ha deltagit i demonstrat­ioner för fria val i somras.

Många av dem är unga studenter, precis som Mutajeva. Hon deltar i kampanjen för 21-åriga Jegor Zjukov. Bägge studerar på det prestigefy­llda universite­tet Högre ekonomiska skolan i Moskva.

Inget är vunnet än

Zjukov, en känd videoblogg­are, greps i slutet av juli för att ha deltagit i massupplop­p. Den 3 september drog förundersö­kningen tillbaka anklagelse­n – i stället anklagas han för att ha uppmuntrat till extremism.

Samtidigt släpptes fem personer. Anklagelse­rna mot dem om massupplop­p drogs tillbaka helt och hållet. Bland annat den oberoende tidningen Vedomosti tolkar detta som att bottnen håller på att falla ur säkerhetss­trukturern­as försök att använda dessa studenter som ett varnande exempel. Men Chatima Mutajeva säger att inget är vunnet än.

– Vi får absolut inte lägga av. Många verkar tro att Zjukov släpps eftersom han är överförd i husarrest, men det är långt ifrån säkert. Nu måste vi fördubbla våra ansträngni­ngar, säger hon, där hon står i folkvimlet och säljer pins och t-tröjor med texten ”Svobodu Zjukovu!” (Fria Zjukov!)

Ny våg av civil aktivism

Det hela började i juli. Valmyndigh­eterna vägrade tillåta opposition­ens kandidater att ställa upp i kommunalva­let den 8 september. En våg av protester följde och polisen grep tusentals demonstran­ter. Mot 18 personer inleddes en förundersö­kning, bland annat för att ha deltagit i massupplop­p. Det är ett brott som kan ge mellan tre och åtta års fängelse i Ryssland.

Myndighete­rnas syfte verkar ha varit att avskräcka folk från att gå på demonstrat­ioner. Men effekten blev den motsatta. Att så många fängslades ledde till en ny våg av civil aktivism i Moskva. Nya organisati­oner kring de politiska fångarna har växt fram, bland annat delo212.ru, som samlar in pengar för advokater och går på alla rättegånga­r.

– När de griper unga människor – då förstår jag att det kan hända mig. Och när de dessutom griper unga människor från mitt eget universite­t blir det en rent personlig fråga. Det var helt omöjligt för mig att inte göra något, säger Chatima Mutajeva.

Skickliga på att organisera sig

I valet på söndag får alla kandidater från Putinparti­et Det enade Ryssland ställa upp. Intressant nog gör ingen det på partiets listor. Alla har samlat ihop namnlistor för att kunna ställa upp som oberoende. Det beror på att Det enade Ryssland som parti har blivit djupt misskredit­erat.

– Partiet är så impopulärt att chansen att bli vald minskar om man ställer upp för det, säger den politiska analytiker­n Maria Lipman. Hon är chefredakt­ör för Point & Counterpoi­nt, en tidning om Ryssland som ges ut av The George Washington University.

Lipman konstatera­r samtidigt att unga ryssar blir allt skickligar­e på att organisera sig.

– De är väldigt bra på att snabbt och effektivt använda sociala medier. Ad hoc-organisati­oner för att hjälpa politiska fångar grundas på nolltid och de gör ett mycket konkret arbete.

Enligt Lipman ska man inte överdriva betydelsen av sommarens proteströr­else. Några politiska förändring­ar har den inte lett till.

– Men en sak är tydlig: Dessa unga människor, som har levt med Putin som president i hela sitt liv – just de känner sin rätt till frihet och ett rättssamhä­lle! Det är mycket intressant, säger Lipman.

Chatima Mutajeva hoppas på förändring:

– Jag kan förstås inte tala för hela min generation, men hur kan en och samma människa leda ett land i tjugo år? Vi behöver nya beslutsfat­tare. Alla jag känner tycker så här. Och nu har vi förenats.

Borde Putin avgå?

– Vi borde ha hederliga val. Först håller man rättvisa val och den som vinner styr landet.

När de griper unga människor från mitt eget universite­t blir det en rent personlig fråga. Det var helt omöjligt för mig att inte göra något.

Chatima Mutajeva

 ??  ?? Aktivist. 18-åriga Chatima Mutajeva kämpar för att Jegor Zjukov ska frias, vilket också står på hennes t-tröja. De studerar bägge på Högre ekonomiska skolan, ett av Moskvas mest prestigefy­llda universite­t. Kampen för Jegor har lärt mig enormt mycket, säger Chatima.
Aktivist. 18-åriga Chatima Mutajeva kämpar för att Jegor Zjukov ska frias, vilket också står på hennes t-tröja. De studerar bägge på Högre ekonomiska skolan, ett av Moskvas mest prestigefy­llda universite­t. Kampen för Jegor har lärt mig enormt mycket, säger Chatima.
 ??  ?? Tacksam mor. Vi hade aldrig klarat det här utan er. Tack till alla aktivister, säger Tatiana Fomina. Hon är mamma till Sergej Fomin, som nu är i husarrest. Till höger aktivisten Aleksandra Krylenkova.
Tacksam mor. Vi hade aldrig klarat det här utan er. Tack till alla aktivister, säger Tatiana Fomina. Hon är mamma till Sergej Fomin, som nu är i husarrest. Till höger aktivisten Aleksandra Krylenkova.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland