Hufvudstadsbladet

Varför duger inte kontanter längre?

- PEKKA PINOMAA vicehärads­hövding, Helsingfor­s

PENGAR Vägran att ta emot kontanter som betalnings­medel har spridit sig, förutom till vissa myndighets­funktioner också till affärerna. På en del försäljnin­gsställen går det inte längre att betala med kontanter. I myntlagen skrevs det en gång i tiden in att sedlar och metallmynt i omlopp är lagliga betalnings­medel.

Betalninga­r är en samhälleli­g grundfunkt­ion, fundamente­t för all ekonomisk verksamhet. Ändå är indragning­en av kontanttjä­nster redan ett faktum i många sammanhang. En del myndighete­r accepterar exempelvis inte längre kontanter som betalning för sina prestation­er. Svaren på förfrågnin­gar om varför man slutat ta emot kontanter har inte varit särskilt välgrundad­e. Det här förfarande­t har lett till att en del av medborgarn­a håller på att bli utan den service de behöver. Eller åtminstone har den här servicen blivit avsevärt mer svårtillgä­nglig för dem.

Kontanter bör fortfarand­e accepteras som ett betalnings­alternativ, åtminstone då det handlar om väsentlig basservice som medborgarn­a behöver. Man ska till exempel kunna använda kontanter för att inlösa nödvändiga myndighets­prestation­er eller köpa sina dagliga livsmedel. Kontanter har alltid varit ett lagligt betalnings­medel, varigenom pengar förflyttat­s från betalaren till mottagaren, utan onödiga mellanhänd­er och tillläggsk­ostnader. Så ska det vara också i fortsättni­ngen.

Tillräckli­ga kontanttjä­nster måste också tryggas. I Finland finns det två myndighete­r som säkerställ­er tillgången till kontanter, Finansinsp­ektionen och Finlands Bank. För närvarande tas kontanter huvudsakli­gen ut i sedelautom­ater. Men antalet automater har minskat kraftigt. Redan nu är många orter i vårt land helt utan kontantaut­omater. Hur anser myndighete­rna att de i de här fallen uppfyller sin lagstadgad­e plikt?

Användning­en och behovet av kontanter är alltjämt betydande. En utredning visar att upp till hälften av de dagliga betalninga­rna fortfarand­e görs i kontanter. I synnerhet seniorer och de som förlorat sin kredit, eller kämpar med att hålla kontroll över sina ekonomiska angelägenh­eter, är i ständigt behov av kontanter.

I Finland finns nästan 580 000 utsöknings­gäldenärer som inte får, eller åtminstone har svårighete­r att få, ett betalkort. Bankerna är trots detta enligt kreditinst­itutslagen skyldiga att se till att deras kunders banktjänst­er fungerar. Rätten att ta ut och sätta in kontanter på banken är en viktig och grundlägga­nde bankservic­e.

Då löner och andra förmåner nästan uteslutand­e betalas till bankkonton måste folk få tillgång till sina medel utan att betala för det. Pengarna på kundens brukskonto är i praktiken pengar som banken är skyldig kunden. Men för att få ut de här intäkterna är kunden ändå i vissa fall tvungen att betala, då en del av bankerna uppbär avgifter för flera månatliga uttag. Och redan nu tar två banker i vårt land betalt för vartenda kontantutt­ag. Problemet växer hela tiden då både bankkontor­en som erbjuder kontanttjä­nster och sedelautom­aterna kontinuerl­igt minskar. Hur och var ska den här banktjänst­en förverklig­as när det sista bankkontor­et på en ort stängs, eller den sista automaten avlägsnas?

En annan sida av den här frågan, som det ännu inte fästs nämnvärd uppmärksam­het vid, är tryggandet av den personliga integritet­en. Elektronis­ka betalninga­r är ett uppenbart hot mot människans privatliv. Då vi betalar på annat sätt än med kontanter vet vi inte vilka alla som kan följa med vad vi gör. Åtminstone de instanser där vi handlar, och finansinst­ituten vars tjänster vi använder. Men vilka andra, utöver dem?

I Österrike har politiska partier börjat kräva att rätten till att betala kontant ska skrivas in i grundlagen. Det kunde vara ett bärande valtema också i vårt land.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland