Hufvudstadsbladet

Gratis skola och omsorg måste få kosta

- THOMAS WALLGREN förälder till barn med två modersmål, stadsfullm­äktigeleda­mot (SDP), Helsingfor­s

SKOLA Ungefär 15 procent av finländarn­a har inte examen från yrkesskola eller gymnasium när de fyller 25 år. Risken för arbetslösh­et och utslagning är för dem högre än för deras jämnåriga. Var fjärde ung person som har avbrutit sin utbildning på det andra stadiet säger att de slutade för att utbildning­skostnader­na var för höga. Problemet gäller många tusen unga.

Mycket talar alltså för att utbildning­en borde vara gratis för alla elever i yrkesskolo­r och gymnasier. Martina Harms-Aalto undrar (HBL 28.8) om socialdemo­kraterna ”med kraft, entydigt och över hela linjen på alla nivåer” har drivit kostnadsfr­iheten. Jag tror inte det är fallet. Men jag undrar varför Harms-Aalto inte helt enkelt kan välkomna de konkreta initiativ för minskade kostnader för elever på andra stadiet som socialdemo­kraterna faktiskt har tagit. Vi har tagit initiativ, andra har stött oss, och tillsamman­s har vi fått resultat. Satsningen i Helsingfor­s är mindre än vad vi har föreslagit, men jag har uppfattat den som en god början.

Harms-Aalto skriver att Svenska folkpartie­t stöder avgiftsfri utbildning på andra stadiet om skolorna behandlas jämlikt. Det stödet är välkommet. Jag hoppas också att SFP stöder att kostnadsfr­iheten utvidgas. I Helsingfor­s krävs ett tillskott på cirka tjugo miljoner euro per år för att vi skall kunna erbjuda gratis yrkesskola och gymnasium åt alla. Ett hinder är de produktivi­tetskrav som Harms-Aalto nämner. Det hindret borde vi tillsamman­s röja bort även om följden är att vi måste höja skattesats­en.

Högskattes­amhället är nödvändigt. Vi kan inte erbjuda bra skola som är gratis för alla utan höga skatter. Vi kan inte heller få jämlik och bra vård och omsorg för alla om vi försöker spara genom upphandlin­gar på en marknad som domineras av globala börsbolag. I motsats till hur Bo Holmberg uppfattar saken (HBL 17.8) var det den insikten, inte en bristande solidarite­t, som för många var den huvudsakli­ga orsaken till att motsätta sig Sipilä-regeringen­s förslag till social- och hälsovårds­reform.

Jag vill avsluta med en kommentar om debatten om modersmåls­inriktad svenska för barn i finska skolor (mosve) och modersmåls­inriktad finska för barn i svenska skolor (mofi). Mofi har i Helsingfor­s funnits längre. Mosve kom till nyligen efter ett fullmäktig­einitiativ som jag med gott stöd av många andra lämnade in den 7 maj 2014. I samma motion föreslog vi att ”nivån på mofi i de svenska lågstadies­kolorna ses över”.

Nu lär jag mig av anonyma insändare i HBL (1.9 och 3.9) att mofi tycks fungera dåligt och att inte alla känner till att mosve erbjuds i Helsingfor­s. Det är tråkigt. Också i det här fallet är den rätta vägen vidare enligt min mening inte att avsluta verksamhet­en utan att vi satsar mera på den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland