Hufvudstadsbladet

Arajuuri förstår kritiken efter klubbytet, men är nöjd

En del höjde på ögonbrynen åt Paulus Arajuuris flytt till Cypern. Mittbacksk­lippan bryr sig inte.

- MATS AHLNäS/SPT

När den danska ligasäsong­en tog slut i våras pekade mycket mot att Paulus Arajuuri skulle byta klubb. Efter drygt två år i Brøndby ville han ha en ny utmaning.

I slutet av augusti föll bitarna på plats. Mittbacken skrev på för den cypriotisk­a ligaklubbe­n Pafos FC.

– Pafos tog kontakt med mig för en månad sedan. Jag synade kortet och det började intressera mig mer och mer. Jag åkte dit och det förstärkte känslan. Klubben ville ha mig.

En del finländska fotbollssu­pportrar har förundrats över Arajuuris beslut. Pafos slutade åtta i ligan förra säsongen och är en klubb som byggs upp just nu.

Den bildades för fem år sedan när två lag slog ihop sina påsar. Enligt Arajuuri har klubbledni­ngen höga målsättnin­gar.

– Klubben vill ut i Europa så fort som möjligt. Den satsar och laget är bra. Som helhet är det här en helt ny utmaning i en mer okänd miljö. Och människorn­a i Pafos älskar fotboll.

”Väldigt tacksam”

Arajuuri förstår att en del höjer på ögonbrynen åt klubbytet. Brøndby är betydligt bekantare mark för finländare.

– Det handlar om mitt liv och min karriär, och jag kan inte göra alla glada. Man måste hitta det som känns rätt.

– Det är roligt att folk bryr sig om var jag spelar, men jag har aldrig bytt klubb för någon annans skull. Jag är väldigt tacksam och ivrig över den här möjlighete­n.

Han går inte in på några detaljer, men säger att det kom några andra alternativ under sommaren. De låg geografisk­t närmare Finland.

– Fotbollsvä­rlden är lite galen. En klubb visar intresse, sedan har man kanske en vecka på sig att fatta ett beslut. Man kan inte samla åtta alternativ och sedan bestämma sig. Chanserna försvinner.

Hett i debuten

Före landslagsu­ppehållet debuterade Arajuuri i den cypriotisk­a ligan. Det blev en 0–2-förlust, men det som framför allt etsade sig fast i minnet var de yttre förhålland­ena.

– Det var så hett. Jag hade spaghettib­en efter uppvärmnin­gen.

Pafos ligger i sydvästra Cypern. Arajuuri, som fyllde 31 år i somras, medger att klimatet var en faktor när han valde klubb.

– Jag har inte så många år kvar som fotbollspr­offs och jag har alltid velat uppleva nya saker. Pafos är en otroligt vacker plats och det lockade mig. Jag har alltid drömt om att spela på ett varmare ställe.

– Däremot skulle jag ljuga om jag skulle säga att jag åkte dit för pengarna. Jag är tacksam över att jag har ett jobb. Jag vill vara lycklig och det tror jag är möjligt i Pafos.

”Förstår varandra”

Det absolut viktigaste ur landslaget­s synvinkel är att Arajuuri får speltid. Då är han också i form när EM-kvalet avgörs under hösten.

Arajuuri är given i mittförsva­ret tillsamman­s med Joona Toivio. Under det senaste året har duon vunnit närkamper, blockerat skott och sett till att Finland har varit svårslaget.

Mittbackar­na är jämnåriga och har känt varandra sedan gymnasieti­den. De är goda vänner utanför planen.

– Vi förstår varandra och behöver inte prata så mycket på planen. Vi har en bra kemi och tränaren vet exakt vad han vill se från oss.

Samspelet har varit en nyckel för Finlands starka defensiv. Landslaget har hållit nollan i sju av tio tävlingsma­tcher det senaste året (före torsdagens kvalmatch mot Grekland).

– Vi har en stabil grund. Hela laget måste prestera och jag är stolt över hur vi har försvarat oss. Vi ger varandra trygghet. Motståndar­na har inte ens haft många målchanser.

 ?? FOTO: MATS AHLNäS/SPT ?? Med sitt breda leende ser Paulus Arajuuri till att sprida harmoni i landslaget.
FOTO: MATS AHLNäS/SPT Med sitt breda leende ser Paulus Arajuuri till att sprida harmoni i landslaget.
 ?? MATS AHLNäS/SPT
FOTO: ?? Efter drygt två och ett halvt år i Brøndby valde Paulus Arajuuri att flytta till den cypriotisk­a ligan.
MATS AHLNäS/SPT FOTO: Efter drygt två och ett halvt år i Brøndby valde Paulus Arajuuri att flytta till den cypriotisk­a ligan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland