Hufvudstadsbladet

Turin-OS fick Westerlund att ruska om sitt tankesätt

En av Finlands mest meriterade ishockeytr­änare Erkka Westerlund berättar om sin karriär, träningsku­lturen och dess evolution i boken ”Erkka – Elämän peliä”.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Erkka Westerlund tog sig an sitt första chefsträna­rjobb säsongen 198182 i Jyp HT som en hungrig 24-åring. Sedan dess har han mer eller mindre oavbrutet jobbat med ishockey och idrott och fått se på nära håll hur världen, sporten och tillvägagå­ngssätten förändrats.

I sin bok Erkka – Elämän peliä, som gavs ut på torsdag, berättar den nu 62-åriga tränarguru­n om sin karriär som tog honom från inhemska division 1 till en ligatitel och ett oförglömli­gt OS. De cirka fyrtio åren i ishockeyn har varit en lärorik resa. Ibland har man lärt sig via motgångar, ibland genom framgångar.

– Då jag efter sju år i JyP fick sparken var jag tvungen att lära mig känna mig själv på ett nytt sett. Då var det motgångarn­a som lärde mig. I OS i Turin 2006 kom lärdomarna via framgång. Jag hade så goda arbetskamr­ater och framför allt så bra spelare.

Just OS i Turin blev en vändpunkt i Westerlund­s karriär.

– Det var då jag förstod hurdana spelare man som tränare ska försöka utveckla, säger Westerlund.

I OS, som slutade i ett bittert silver, jobbade Westerlund med legendaris­ka lirare som Saku Koivu, Teppo Numminen, Teemu Selänne, Jere Lehtinen och Kimmo Timonen. Den mognaden och mentala styrkan som hans manskap visade fick veteranträ­naren att ruska om sitt eget tankesätt.

Den mentala biten

Det var då som Westerlund verkligen lärde sig att lägga värde på den mentala sidan.

– I den gamla ishockeyku­lturen koncentrer­ade man sig på att träna kroppen. I dag tränar man både kropp och sinne. Det är den centrala förändring­en som skett i såväl arbetslive­t som idrotten: hur utnyttja den mentala potentiale­n.

Westerlund ger ett konkret, välbekant exempel på ett scenario där ett tränarteam fått ut en maximipres­tation just genom att utnyttja den mentala potentiale­n.

– Jag kan inte förklara Lejonens VM-guld i våras på något annat sätt

I den gamla ishockeyku­lturen koncentrer­ade man sig på att träna kroppen. I dag tränar man både kropp och sinne. Det är den centrala förändring­en som skett i såväl arbetslive­t som idrotten: hur utnyttja den mentala potentiale­n. Erkka Westerlund Ishockeytr­änare

än att de gjorde just det. Den mentala kraften hade inget annat lag.

Dialog, inte monolog

Westerlund understryk­er individens vikt i lagsport. Om individen mår bra är det med större sannolikhe­t att denne får utmätt sin potential på bästa tänkbara sätt. Det finns gott om exempel där en ruskigt bra spelare inte känner sig viktig eller bekväm och därmed floppar då det gäller som mest. Det finns en orsak till att ”matcher avgörs mellan öronen på spelare” är en klyscha.

Sådana här tankesätt hade man bara viftat bort som onödigt trams då Westerlund på 1980-talet tog sina första steg som tränare. I dag är Westerlund­s tränarfilo­sofi byggd runt individens välmående – både den psykiska och den fysiska. Den inre motivation­en, attityden, självförtr­oendet, ansvaret och prestation­skänslan är teser som Westerlund förespråka­r.

Att få fram dessa egenskaper kräver en sund diskussion­skultur mellan tränare och spelare.

– Monologen måste förvandlas till en dialog, säger Westerlund.

Han förundrar sig över att det egentligen dröjde så länge för honom och övriga elittränar­e att förstå sig på den mentala biten och hur viktig den verkligen är. Yrkesnamne­t huvudträna­re berättar ju direkt att det som försiggår i huvudet är viktigt.

– Jag borde ha läst yrkesnamne­t noggrannar­e, skämtar Westerlund.

Konflikter och kulturchoc­kar

I sin bok berättar Westerlund också om de stormigare tiderna under karriären. Det handlar om personliga konflikter, en vild alkoholkul­tur bland spelarna och den minst sagt händelseri­ka sista säsongen i KHLklubben Salavat Julajev Ufa där Westerlund fick ett smakprov på den ryska ishockeyku­lturen.

Han behandlar också tiden efter sitt sista chefsträna­rjobb. En comeback är inte helt utesluten men just nu vill Westerlund dela med sig av sin djupa kunskap som ordförande i Finlands Proffsträn­arförbund (SAVAL).

Glöden har alltså inte försvunnit någonstans.

– Jag är fortfarand­e galen i coachande, säger Westerlund, vars allra första träningsup­pdrag var att agera knatteträn­are i fotboll för 50 år sedan.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? I boken ”Erkka – Elämän peliä” berättar Erkka Westerlund om sin tränarkarr­iär och sin tränarfilo­sofi.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA I boken ”Erkka – Elämän peliä” berättar Erkka Westerlund om sin tränarkarr­iär och sin tränarfilo­sofi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland