Hufvudstadsbladet

I kväll är sista chansen att kvala till VM

Oskari Mörö, Roni Ollikainen och Jenni Kangas hör till dem som försöker säkra en VM-biljett innan tidsfriste­n löper ut i kväll.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Tre hundradels sekunder. Det är vad som för tillfället skiljer Oskari Mörö från VM i Doha. Hans årsbästa 49,47 räcker nästan till en rankingpla­ts i VM, men bara nästan. Han har ytterligar­e ett tillfälle i kväll i Spanien.

Kvalgränse­n är 49.30, men efter att kvaltiden löpt ut kompletter­ar IAAF startlisto­rna i VM med hjälp av den här säsongens världsrank­ing. För tillfället ser det ut som att Mörö måste springa lite snabbare i dag, men det kan hända att en eller flera som ligger före honom i världsrank­ingen avböjer av en eller annan orsak.

Koilahti nära

Längdhoppa­rna Roni Ollikainen och Kristian Pulli är i nästan samma situation. Pulli har klarat 8.05 och Ollikainen 8.04 den här säsongen. Kvalgränse­n är 8.17, men bara 23 har klarat det i sommar – och fem av dem är från USA. Totalt får 32 delta i herrarnas längdhopp i Doha och varje nation får bara delta med tre idrottare. Ollikainen och Pulli tävlar också i Spanien i dag

VM-kvalgränse­n i damernas längdhopp är 6.72 och Taika Koilahtis inhemska årsbästa är 6.68. Men hennes ranking borde räcka till VM. Detsamma gäller för Krista Tervo, slägga och Wilma Murto, stavhopp. Elmo Lakkas 13,49 i 110 m häck ser också ut att räcka till.

I Somero ordnas ytterligar­e en tävling i slägga, där Aleksi Jaakkola, Aaron Kangas, Henri Liipola och Tuomas Seppänen har en sista chans att förbättra sina aktier. Jenni Kangas slungade årsbästa i spjut, 58,28, i Laihia i förrgår och tävlar i Stockholm i morgon.

Sex sju namn till

Finlands VM-trupp blir redan större än någon hade räknat med för ett år sedan. Sjutton idrottare har redan blivit valda till VM, samt en reserv i spjut. Träningsch­efen Kari NiemiNikko­la räknar med att det blir ytterligar­e sex sju idrottare i det slutliga VM-laget.

– Rankingen lever hela tiden, någon kanske inte tar emot sin plats i VM, men samtidigt kan någon förbättra sitt resultat före midnatt på fredagen och stiga i rankingen, säger han.

– Vi har en stor och mångsidig trupp i VM. Det här är också en bra signal för nästa sommar. Om nästa träningssä­song lyckas lika bra blir det en mycket intressant sommar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? Taika Koilahti är en av säsongens utropsteck­en och hon ser ut att få åka till VM i Doha.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN Taika Koilahti är en av säsongens utropsteck­en och hon ser ut att få åka till VM i Doha.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland