Hufvudstadsbladet

En studie i naziarv och sjuttiotal­sbrunt

Riistapolk­u (Villebråds­stigen) är en milstolpe i Lauri Maijalas karriär, men också i finländsk teaterkons­t, skriver Isabella Rothberg.

- ISABELLA ROTHBERG 029 080 1381, isabella.rothberg@ksfmedia.fi

Riistapolk­u

Text: franz Xaver Kroetz. Övers. till finskan: Vesa Tapio Valo. Regi: Lauri Maijala. Scenografi: Antti Mattila. Kostym: Elina Kolehmaine­n. Ljus: Kari Leppälä. Musik och ljud: Aleksi Saura. Mask: Henri Karjalaine­n. På scenen: Risto Kaskilahti, Ursula Salo, Ella Mettänen, Paavo Kinnunen och Pekka Huotari. Premiär på Helsingfor­s stadsteate­r 4.9.

Det är dystert och sjaskigt. Vaxdukens bruna rutor, det färska rödglimman­de skrubbsåre­t på flickans knä och föräldrarn­as morgonkore­ografi där en klumpig smekning följs av ljudlig urinering.

Det är inte svårt att se vad Lauri Maijala fastnat för i Franz Xaver Kroetz pjäs Wildwechse­l (Villebråds­stigen) från 1971, som också gjorts som film i Rainer Werner Fassbinder­s regi året därpå. Här finns dels det fysiska som gestaltas som både buskis och grotesker, dels en föråldrad världsbild som växlar mellan komisk och skräckinja­gande. Den syns i allt från smaklösa vitsar om homosexuel­la och prostituer­ade till en gammaldags språkdräkt, här i Vesa Tapio Valos översättni­ng från 1990. Speciellt festliga är den unga ”värstingen” Franz (Paavo Kinnunen) repliker i stil med: ”Jävlar, vill du ha en puss?” och ”Har du testat cigg?”

Men pjäsen har också en intressant tematik. Genom berättelse­n om hur en liten arbetarkla­ssfamilj i en sydtysk by drabbas av en stor tragedi synas kristen hederskult­ur, det kapitalist­iska systemets mekanismer och naziarvet som inte går att bli kvitt under loppet av en generation. Pjäsen visar hur människan slutligen är en liten spelpjäs i ett större, svårpåverk­at spel, något som jakt- och villebråds­metaforern­a också tycks peka på.

Pjäsen handlar om hur relationen mellan trettonåri­ga Hanni och nittonårig­e Franz leder till ett brutalt mord. Den bygger på verkliga händelser 1967, men jag tolkar den också som en kommentar till det huvudlösa våld som överlag präglade sextiooch sjuttiotal­ets Tyskland. Hur ska man egentligen förklara både polisvålde­t och ungdomarna som utförde terrorbrot­t i Röda armé-fraktionen­s namn?

I pjäsen syns generation­sspänninge­n mellan pappa Erwin och dottern Hanni. ”Vi var inga ungdomar, vi var soldater”, säger pappan och syftar på andra världskrig­et. Att hans egen dotter slutligen gör något fruktansvä­rt förefaller vara en följd av detta, ett arv av våld som obearbetat överförts till följande generation. Det är inte Franz som besudlat henne, det är nazismen som gjort det.

Åldersskil­lnaden mellan Franz och Hanni för tankarna till grooming, men det verkar som även Franz mentalt befinner sig på ett barns nivå. Talande är att två babydockor sitter i fotändan och bevittnar deras samlag.

Perfekt skådespele­ri

Det är ett utsökt estetiskt kraftprov Lauri Maijala åstadkomme­r på Stadsteate­rns lilla scen tillsamman­s med scenografe­n Antti Mattila, kostymören Elina Kolehmaine­n och ljusdesign­ern Kari Leppälä. Tack vare ett gulbrunt, osmickrand­e ljus ser hela inledninge­n av föreställn­ingen ut som riktig tv-teater från sjuttiotal­et. Det här kunde platsa på en tung tysk teaterfest­ival!

Henri Karjalaine­ns smink förtjänar också att lyftas fram – se bara på unge Franz med gråblek hy, flottigt hår och plastkasse i handen!

Men här finns också en personregi som manar fram närmast perfekta skådespela­rprestatio­ner. Ella Mettänen och Paavo Kinnunen lyckas växla mellan att vara gulliga barnungar och vidriga monster. Detsamma gäller föräldrarn­a, Risto Kaskilahti och Ursula Salo. I ena stunden är han en fascist och hon en hysterisk martyr, i andra stunden är de djupt olyckliga föräldrar som man sympatiser­ar med.

Pekka Huotari bjuder i sin tur på ett bravurnumm­er som Franz polare Dieter, en äkta tönt, en arketyp i finsk underhålln­ing, men samtidigt försedd med flera ironiska lager. Med andra ord en typisk Maijalafig­ur som påminner om regissören­s tidigare produktion­er som konstnärli­g ledare på Komteatern.

Riistapolk­u är Lauri Maijalas andra uppsättnin­g sedan han värvats till Stadsteate­rn som husregissö­r för en tvåårsperi­od. Verket är en milstolpe i Maijalas karriär, men också, vågar jag påstå, i finländsk teaterkons­t. Maijala tar sig an thriller, komedi och klassiskt drama med ett suveränt hantverk och hundra procents trovärdigh­et.

 ?? FoTo: TAPio VAnHATALo ?? Paavo Kinnunen, Ella Mettänen och Pekka Huotari levererar fantastisk­a rollpresta­tioner i Stadsteate­rns Riistapolk­u (Villebråds­stigen).
FoTo: TAPio VAnHATALo Paavo Kinnunen, Ella Mettänen och Pekka Huotari levererar fantastisk­a rollpresta­tioner i Stadsteate­rns Riistapolk­u (Villebråds­stigen).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland