Hufvudstadsbladet

Ett litet steg för RSO

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Med tanke på hur intressant Louise Farrenc är i musikhisto­rien skulle man gärna höra mera än sju minuter av hennes musik.

Radions symfoniork­ester

Dirigent Hannu Lintu, solist Martin Grubinger, slagverk. Musikhuset 4.9.

Hur mycket skall man orda om ett sju minuter långt verk? När RSO öppnar säsongen med en kvinnlig 1800-talstonsät­tare efter att förra våren ha kritiserat­s för en total avsaknad av kvinnor på repertoare­n är man frestad att tolka det som ett statement, även om orkestern framhäver att könet sällan spelar in.

Louise Farrenc, som undervisad­e vid Pariskonse­rvatoriet i över 30 år och hade flera framståend­e elever, är ett så pass intressant namn i musikhisto­rien att det är hög tid att höra mera än sju minuter av henne. Med tre symfonier kunde hon lätt fylla en hel konsert. Och med tanke på hur många andra döda kvinnliga tonsättare som musikhisto­rien är fylld av, kunde flera gärna spelas. Om inte för annat, så för att berika vår uppfattnin­g om gångna tider.

Uvertyren nr 2 opus 24 landade på konsertpro­grammet som pendang till Berlioz Symphonie fantastiqu­e, för att illustrera två sidor av Anton Reichas kompositio­nsundervis­ning. Både Farrenc och Berlioz härstammar från Beethoven, men medan den senare belyser Beethovens romantiska sida sägs den förra belysa hans klassiska.

Så resonerar programmak­arna, men riktigt så enkelt är det inte. Uvertyrens form är klassisk, visst, med en långsam, ödesmättad och mörkstämd inledning och ett fartfyllt allegro. Men den sprudlande livsglädje­n som springer fram gör att man lika gärna associerar till en Mendelssoh­n eller Schubert utan tragiken (för att nu nämna ett par mera kända referenser).

Mästerverk i all ära, men frågan är om inte RSO framför samma kanonisera­de verk väl ofta. Senast jag hörde Berlioz epokgörand­e fantastisk­a symfoni var nämligen i maj med blivande chefsdirig­enten Nicholas Collon. Mycket vatten hann alltså inte rinna under Hagnäsbron under de knappt fyra månaderna som passerat mellan dessa framförand­en, låt vara att RSO snart ska ut i Europa för att spela symfonin i Bratislava och Wien. Collons tolkning var på många sätt mera levande och utstuderad än den nu hörda, men jag förstår att det blir så med tanke på hur fragmentar­isk symfonin är. När stycket väl kommer i gång någonstans halvvägs kommer också tolkningen i gång och de våldsamma stämningar­na som symfonin slutar i piskades fram med stort forte.

Med på turnén är turken Fazıl Says slagverksk­onsert och det här framstår som ett litet mysterium. Slagverkar­en Martin Grubinger är på många sätt fascineran­de i sin okonstlade virtuosite­t och han övertygade stort i Kalevi Ahos slagverksk­onsert. Men Says skapelse mäter sig tyvärr inte med Ahos. Trots rolig instrument­ering och vissa rytmiska rackerier, landar Say på flera ställen i ett sirapsdryp­ande uttryck som känns mera medelmåtti­gt än angeläget och billigt snarare än suggestivt.

 ?? foTo: WiKiMEDiA coMMonS ?? Louise Farrenc (1804–1875).
foTo: WiKiMEDiA coMMonS Louise Farrenc (1804–1875).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland