Hufvudstadsbladet

Den sista sommaren – 27 år senare

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Det-uppföljare­n är en grann karamell, gjord med både hjärta och smärta. Tyvärr glömmer den att skrämmas, och är med sina nästan tre timmar på tok för lång.

RYSARE/DRAMA

Det: Kapitel 2

Regi: Andy Muschietti. Manus: Gary Dauberman. Foto: Checco Varese. I rollerna: Jessica Chastain, James McAvoy, Bill Hader, Isaiah Mustafa, Bill Skarsgård.

De fullgoda Stephen King-fimatiseri­ngarna kan räknas på en gammal skogshugga­res fingrar. Tänker då i första hand på rullar som The Shining (som författare­n själv lär avsky, vilket inte hindrar Hollywood från att klämma fram en uppföljare i höst), Stand By Me, Carrie och Misery.

Till de bättre hör också Andy Muschietti­sDet (It), en film som är bra att ha i tankarna när man ser den

obligatori­ska uppföljare­n, Det: Kapitel 2 (It Chapter Two). En liten påminnelse är kanske ändå på sin plats.

Precis som Stand By Me var Det något av en uppväxtski­ldring, en traumatisk och skräckinja­gande sådan, med handlingen förlagd till Derry i Maine. Här möter vi tonårskise­n Bill (Jaeden Lieberher/Martell) som skickar lillebror George ut på gatan för att leka. Junior kommer aldrig tillbaka, skyll på clownen och kloakråtta­n Pennywise (Bill Skarsgård, kamouflera­d till oigenkännl­ighet).

I kompisgäng­et, ett rätt så patetiskt sällskap, är det dessutom nördvarnin­g så det räcker och blir över. Och där Ben (Jeremy Ray Taylor), den knubbige, har den dåliga smaken att snöa in på New Kids on the Block får Beverly (Sophia Lillis) med en närgången farsa att göra, året är 1988.

Det om det. När vi nu kommer in i handlingen har 27 år gått och bortsett från Mike (Isaiah Mustafa i vuxen ålder) har ”Mesarna” – som man kallar sig – gett sig ut i världen, lagt Derry och dess hemskheter bakom sig.

Sedan sker det som inte skulle få ske: Pennywise gör comeback. Och

eftersom Mike et consortes gått ed på att återvända ifall Pennywise behagar uppenbara sig finns det snart ingen återvändo.

Traumatisk barndom

Förutom Bill (James McAvoy), nu verksam som författare (en släng riktad mot Stephen King själv), hänger lustigkurr­en Richie (Bill Hader), hypokondri­kern Eddie (James Ransone), hunken Ben (Jay Ryan) och allas vår Beverly (Jessica Chastain) med till barndomens landskap.

Där väntar inte överraskan­de en vandring längs minnenas stig, orsak nog att korsklippa till de oskuldsful­la tonårsjage­n, samtidigt som de nu vuxna ”mesarna” konfronter­as med de mest traumatisk­a av barndomsmi­nnen.

Ta till exempel Beverly som i filmens starkaste scen knackar på i sitt barndomshe­m, bara för att kollidera med en trevlig gammal dam med kaffe och bulle på programmet (tro det den som vill). Bill kommer inte mycket lättare undan, inte med sitt kroniskt dåliga samvete över att ha orsakat sin lillebrors försvinnan­de och död.

Visuellt sprittande

Förstås blir man glad över den fantasirik­edom med vilken Andy Muschietti slänger sig över Stephen King (som i likhet med regissörsl­egenden Peter Bogdanovic­h gör en liten cameoroll). Här var det ont om snaskiga knivsprätt­are, men gott om visuellt meriterade helvetesvi­sioner och andra saltomorta­ler.

Omständlig­t är det även i övrigt, komplett med en karaktärss­kildring och ett skådespela­rarbete som håller måttet. I en svag stund kunde man rentav kallla slutresult­atet för vuxet, värdigt och moget.

Och här kommer vi till pudelns kärna. I ett försök att försäkra sig om en plats i det filmiska finrummet är det som om filmmakarn­a glömt det centrala: att ge publiken gåshud, skrämmas utav bara helvete.

Det: Kapitel 2 är en grann karamell, gjord med hjärta och smärta, men med nästan tre timmar på nacken blir det på tok för långt och långrandig­t.

 ?? FOTO: WARNER BROS. ENTERTAINM­ENT INC. ?? James McAvoy, Jessica Chastain, Bill Hader, Jay Ryan, Isaiah Mustafa och James Ransone återvänder till platsen där allting hände för nästan trettio år sedan.
FOTO: WARNER BROS. ENTERTAINM­ENT INC. James McAvoy, Jessica Chastain, Bill Hader, Jay Ryan, Isaiah Mustafa och James Ransone återvänder till platsen där allting hände för nästan trettio år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland