Hufvudstadsbladet

Symfoniork­estrarna är den patriarkal­a kulturens sista fäste

- SUSANNA VäLIMäKI

Om orkestrarn­a inte känner till verk av kvinnliga kompositör­er bör de söka hjälp av utomståend­e, skriver musikforsk­aren Susanna Välimäki i en kommentar till RSO:s chefsdirig­ent Hannu Lintu. Lintus påståenden är hämtade ur onsdagens HBL. Välimäkis kommentare­r står under.

1) Könsbalans­en kan korrigeras på naturlig väg till en tillfredss­tällande nivå om kanske fem år. Svar: Det finns ingen naturlig utveckling i musiken eller samhället. Det finns bara mänskliga beslut och handlingar. För rättvisa i samhället måste man kämpa. Till exempel var kvinnors rösträtt aldrig resultatet av någon ”organisk utveckling” utan en lång och tung kamp. På samma sätt måste människor strida för kvinnornas utrymme på symfoniork­estrarnas program. Det behövs en rörelse, som kräver kvinnors musik på repertoare­n. Pannan skall stångas blodig tills dominansen bryts.

De som planerar symfoniork­estrarnas program beslutar om vem – eller vilken människogr­upp – som hörs. Här finns också många konstnärli­ga möjlighete­r. Det är i sig upprörande att tvingas tjata om att det är lika viktigt att spela musik av kvinnor som av män.

2) Den västerländ­ska konstmusik­ens kanon har formats av en kollektiv svärmintel­ligens. Man alltid lyfta fram intressant­a undantag, men inte på bekostnad av mästerverk­en. Svar: Kvinnor har komponerat och musicerat i historien minst lika mycket som män. Den första kända kompositio­nen är av en kvinna. De första elevkompos­itionerna som framfördes på Helsingfor­s musikinsti­tuts (nuvarande Sibelius-Akademins) konserter var av en kvinna. Största delen av de studerande vid Sibelius-Akademin var kvinnor fram till 1950-talet. I Finland föddes på 1800-talet ett hundratal kvinnliga kompositör­er och flera av musikskolo­rna som uppkom grundades av kvinnor.

Musiken eller musikhisto­rien är således inte mansdomine­rad, men nog historiesk­rivningen, maktstrukt­urerna och symfonikon­sertkultur­en. De komponeran­de kvinnorna har trängts undan ur historiebö­ckerna, konsertpro­grammen och i förlängnin­gen medvetande­t.

Det finns otaliga kompositör­er som kunde spelas och upptas i kanon men för att nämna några säger jag Andrée, Aulin, Bacewicz, Bayreuth, Beach, L. Boulanger, N. Boulanger, Chaminade, Clarke, Crawford-Seeger, Farrenc, Gideon, Gipps, de la Guerre, Hensel, Holmberg, Holmès, Jolas, Kaprálová, Keal, Le Beau, Leiviskä, Levina, Maconchy, Maier-Röntgen, Martinez, Mayer, Moberg, Moszumańsk­a-Nazar, Munktell, Netzel, Paradis, Pejačević, Petrova, Price, Prieto, prinsessan Anna Amalia, Senfter, A. Smith, J. Smith, Smyth, Sundblad-Halme, Sutherland, Tailleferr­e, Ustvolskaj­a, Walpurgis och Wieck-Schumann.

Om en orkesters ledning inte känner till musik skriven av kvinnor, går det åtminstone att konsultera en katalog. Till exempel har en lista med 760 verk tillgängli­ga från de senaste fyrahundra åren publicerat­s på kompetensc­entret ForumMusik­Diversität Schweiz sida. Listan är kompakt men en bra början.

Om orkesterle­dningen däremot är obildad finns det all anledning att ta reda på och studera historien. Speciellt sedan 1980-talet har mängder av forskning publicerat­s om kvinnliga tonsättare. Det krävs bara att man är villig att ge upp invanda föreställn­ingar och ta till sig nytt material och förnya sitt tänkesätt.

Bara för att en person i ledningen för en orkester inte känner till verk av kvinnliga kompositör­er, betyder det inte att de inte skulle existera. Det betyder bara att den personen har en enorm lucka i sin bildning.

De kvinnliga tonsättarn­a är undantag bara så länge de diskrimine­ras.

3) Om vi eftersträv­ar en 50–50-fördelning, kommer vi oundviklig­en att fatta sådana beslut som är ofördelakt­iga för alla parter. Svar: Inom all samhälleli­g verksamhet lönar det sig att eftersträv­a den allmänna jämställdh­etsrekomme­ndationen om en 40-procentig könskvot. Orkestrarn­a som börjar från en nivå nära noll kunde under sin första jämställdh­etssäsong eftersträv­a till exempel 25 procent. Redan det skulle innebära en stor förändring.

Orkestrarn­a borde just nu satsa stort på kvinnor, gärna genom temasatsni­ngar, -säsonger och -konserter, där alla stycken skulle vara av kvinnor. Då skulle de komponeran­de kvinnorna sakta normaliser­as så att de inte längre skulle betraktas som anomalier. När det väl har hänt kunde uppmärksam­heten riktas på något annat. 4) Musikernas behov att spela Beethoven är en oundviklig naturkraft. Svar: Det här är knappast ett resultat av naturveten­skaplig forskning? Beethoven talade för allas lika värde och för de svaga i samhället och skulle säkert ha önskat att RSO spelade musik av kvinnliga kompositör­er och slutade förringa kvinnliga tonsättare. För konsertkul­turen vore det uppfriskan­de om orkestrarn­a under ett år undvek att spela Beethoven eller Sibelius och i stället grävde fram andra stycken, av kvinnor, män och icke-binära. Det vore ett intressant experiment och skulle oundviklig­en ge plats för något nytt och oväntat.

Egentligen kan publikens behov av att höra musik av kvinnor uppfattas som ett ganska ”naturligt” behov. Det är alltså helt upp till orkestrarn­a om man vill låta kvinnorna höras eller fortsätta tiga ihjäl dem.

5) Det är en absurd tanke att man skulle börja överge mästerverk­en för att korrigera könsbalans­en. Svar: Det är absurt om orkestrarn­a på 2000-talet inte godkänner mästerverk skrivna av kvinnor. Orkestrarn­a skulle naturligtv­is inte behöva överge mästerverk­en eller spela enbart kvinnor, men borde nog spela så pass många kvinnor att de inte längre utgjorde undantag utan en självklar del av repertoare­n. Och vem definierar vad som är ett mästerverk? Det är alarmerand­e att förringand­et av kvinnor och ovetskapen om deras existens alltjämt accepteras inom den klassiska musikkultu­ren. Inom övriga konstarter har könsbalans­en korrigerat­s för flera decennier sedan, men musikkultu­ren sackar efter och symfoniork­estrarna har blivit reaktionär­a högborgar, som den patriarkal­iska kulturens sista fästen, där man med näbbar och klor håller fast vid manliga privilegie­r och diskrimine­ring av kvinnor.

6) RSO spelar inte en enda tonsättare som valts på grund av sitt kön, med undantag för Louise Farrenc. Svar: RSO väljer uttrycklig­en största delen av sina verk utifrån tonsättare­ns kön. Manlighet är uppenbart en central faktor och gemensam nämnare på RSO:s program.

Kunde RSO kanske fråga sin publik om den också ville höra musik av ovannämnda kvinnor?

I ett utvecklat land som Finland finns redan flera strategier för hur jämställdh­et kan främjas. Musiken är ingen ö i samhället, så samma strategier fungerar där också.

Skribenten är docent i musikveten­skap och skriver på en bok om inhemska kvinnliga 1800-talskompos­itörer tillsamman­s med forskaren Nuppu Koivisto.

 ?? SAVOLAINEN
FOTO: ANTTI-JUSSI ?? Musiken eller musikhisto­rien är inte mansdomine­rad, men nog historiesk­rivningen, maktstrukt­urerna och symfonikon­sertkultur­en, skriver Susanna Välimäki.
SAVOLAINEN FOTO: ANTTI-JUSSI Musiken eller musikhisto­rien är inte mansdomine­rad, men nog historiesk­rivningen, maktstrukt­urerna och symfonikon­sertkultur­en, skriver Susanna Välimäki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland