Hufvudstadsbladet

Olika världsbild­er

- MARKUS ANDERSéN Bloggar på andetag.blogg.hbl.fi

Olika syn på livet och världen har fascinerat mig länge, speciellt skillnaden mellan konservati­vt och liberalt tänkande människor. Bakgrunden till mitt funderande handlar om att jag vuxit upp i en aktivt kristen miljö, men själv inte haft svaren på livets stora frågor lika lätt tillgängli­ga som många omkring mig tycks ha haft.

Traditione­llt sett har den bästa forskninge­n kring temat gjorts inom politiken, då man försöker förstå hur väljare tänker. Vilka värderinga­r styr väljarna och vilka värderinga­r får folk till valurnorna?

En av de avgörande skillnader­na mellan konservati­va och liberala har varit synen på familjens struktur och syfte. För de liberala är familjen en enhet där omsorg och närhet är det viktigaste, medan mera konservati­vt lagda anser att familjens struktur och en klar auktoritet är det viktiga.

Nu har man forskat vidare i ämnet, då klimatförä­ndringen och synen på den verkar dra tydliga skiljelinj­er mellan olika grupper i samhället. Och som ett lite separat men relaterat fenomen, allt det ovett som Greta Thunberg får över sig.

Intressant nog verkar det finnas lite kopplingar även här. För att komprimera det till en mening: de som tycker att klimatförä­ndringen inte är ett problem tycks även anse att det får finnas skillnader mellan hur olika grupper i samhället har det ställt. Att det är ok att en del har det bättre än andra. Att det kan finnas klasskilln­ader och att ett gott liv inte kanske kan förunnas alla. Det finns ganska mycket om detta att läsa på internet, om man vill fördjupa sig.

Detta är en tanke som för mig ter sig helt absurd. I grund och botten bör vi alla behandlas lika, även om vi har olika förutsättn­ingar i livet. Jag anser att man måste kunna klara sig bra i livet genom att vara flitig och framåtdriv­ande. Men det betyder inte att man på ett fundamenta­lt och ideellt plan kan acceptera, att det finns grupper i samhället som har mera rätt än andra att ha ett bra liv bara för att de tillhör en viss grupp!

Många står inför den svåra situatione­n där man måste ompröva sina värderinga­r och eventuellt revidera sin livsstil. Om vi kan dra några parallelle­r från religiösa kretsar så vet vi att värderinga­r och livsstil förändras synnerlige­n långsamt, om någonsin. Kommer onekligen att bli intressant­a år framöver, då verklighet­en hinner ifatt många när det gäller klimatet. Man får kalla det vad man vill, men förändring blir det.

En sak till – skriv inte arga saker till eller om Greta Thunberg. Det är helt onödigt. Om du tycker olika, argumenter­a med de forskare hon konsekvent hänvisar till. Eller ännu bättre, gör din egen forskning, som du kan låta referentgr­anskas och publiceras i en vetenskapl­ig skrift.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland