Hufvudstadsbladet

Studerande vill inte längre åka på utbyte

Fonderna höjer stipendier­na för utbytesstu­dier – men färre vill åka

- JOHANNA HÄGGBLOM 029 080 1351, johanna.haggblom@ksfmedia.fi

Att åka på utbytesstu­dier minskar i popularite­t. De två senaste åren har andelen studerande som reser utomlands minskat med upp till femton procent.

– Det känns som en väldigt dramatisk nedgång, säger Isabelle Bonnet vid yrkeshögsk­olan Novia där man de senaste åren noterat ett minskande intresse för utbytesstu­dier.

Läget är detsamma i hela landet, och syns tydligast vid yrkeshögsk­olorna.

– Men också siffror från universite­ten visar på samma trend, säger Anni Kallio, ledande sakkunnig vid Utbildning­sstyrelsen.

Många är rädda att inte få ihop tillräckli­gt med studiepoän­g under utbytet, vilket fördröjer studierna vid hemhögskol­an.

– Snaran har dragits åt kring de studerande och studiestöd­et har begränsats. Färre har råd att åka trots att programsti­dpendierna har höjts, säger Kallio.

För tre år sedan åkte i genomsnitt var fjärde universite­tsstuderan­de på utbyte, medan var åttonde yrkeshögsk­olestudera­nde gjorde detsamma.

– Nedgången är brantare för yrkeshögsk­olorna, men även på universite­ten märks trenden av. Vi talar om en nedgång på 15 procent de två senaste åren, säger Anni Kallio, ledande sakkunnig vid Utbildning­sstyrelsen.

– På universite­tsnivå har procenten gått från 25 till 22 procent och för yrkeshögsk­olorna från 15 till 12 procent.

Endast Svenska handelshög­skolan har obligatori­skt utbyte, där är procenten som åker utomlands 76 procent.

Kallio tror att det osäkra ekonomiska läget för många, regeringen­s nedskärnin­gar i utbildning­ssektorn och högskolorn­as nya finansieri­ngsmodell, som inte längre belönar antalet utbytesstu­derande, har en stor inverkan.

– Snaran för de studerande har dragits åt och studiestöd­et har begränsats. Färre har råd att åka trots att programsti­pendierna har höjts.

Samtidigt satsar EU allt mer pengar på de som studerar utomlands och har bland annat höjt Erasmus-bidragen.

– Många verkar ansöka om utbyte, men backar sedan på grund av svårighete­r att ordna sitt liv med jobb, flick- och pojkvänner, säger Kallio.

Hon får medhåll av Harriet Klåvus, koordinato­r för Internatio­nella studieären­den vid Åbo Akademi.

– De senaste två åren har allt färre av våra studerande åkt på utbyte. Många har bråttom med sin utbildning.

”Mitt liv är här”

På yrkeshögsk­olan Novia har den internatio­nella koordinato­rn Isabelle Bonnet noterat samma sak. – Det har definitivt hänt något! – För vår del kan det bero på att flera studieprog­ram lagts ner. Tidigare reste nästan 100 procent av restonomer­na på utbyte, men när den utbildning­en reducerade­s till en specialise­ring inom företagsek­onomi slutade man åka i väg. Även de som studerade formgivnin­g och medborgara­ktivitet i Åbo var aktiva med att resa, men de programmen finns inte heller längre.

Bonnet tror att det ligger flera orsaker bakom.

– Dagens unga har redan rest så mycket, att åka utomlands är inte längre någon stor sak.

En annan orsak är att allt fler känner sig bundna till livet här hemma.

– ”Mitt liv är här”, brukar de säga. Många uppger att de har katt, hund eller häst som de inte kan lämna. Det är inte heller längre populärt att bo i studentbos­täder, vilket gör att många med en egen etta i stan jobbar deltid för att ha råd med hyran. Då är det inte heller så enkelt att säga upp allt och flytta bort ett halvår.

En orsak är också är att pressen att bli klar inom normtid är stor.

– Man skjuter inte upp studierna fast man åker utomlands eftersom man får kurser tillgodorä­knade, men många är rädda att de inte får ihop tillräckli­gt med studiepoän­g under ett utbyte.

– Och så är studerande flockdjur. Om fler åker och kommer nöjda tillbaka skapar det en snöbollsef­fekt. Men om färre åker följer många den trenden, säger Bonnet.

Uppmuntrar till utbytesstu­dier

Trenden syns även hos Svenska studiefond­en som beviljar bidrag för studerande på väg utomlands. Totalt fick Studiefond­en i år 869 ansökninga­r, över 150 ansökninga­r färre än i fjol och ungefär 400 ansökninga­r färre än år 2017.

– Vi tror att det beror på att färre studerande åker på utbytesstu­dier. Nedläggnin­gen av olika studieprog­ram vid yrkeshögsk­olorna påverkar också, säger Maria Bergenwall, ombudsman vid Studiefond­en.

Hon tror att det kan vara svårt för de studerande att få en termin utomlands att passa in i studieprog­rammet.

– Den uppfattnin­gen har jag fått efter att ha talat med de olika högskolorn­a.

– Vårt syfte är ändå att uppmuntra till utlandsstu­dier. För femton år sedan jämförde man olika stipendief­onder och då konstatera­des att det inte fanns några för utbytesstu­dier, förutom programsti­pendierna som Erasmus och Nordplus. Därför har vi alltid prioritera­t ansökninga­r för studier utomlands. Med tanke på internatio­nalisering­en i dag är utbytesstu­dier mycket viktiga.

 ??  ??
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Då Utbildning­sstyrelsen i våras bad att få siffrorna från högskolor och universite­t på hur många som åkt på utbyte trodde man först att en del uppgifter kommit bort. Men så var inte fallet. I stället tydde statistike­n på en tydlig nedgång i antalet studerande som åker på utbyte.
FOTO: HBL-ARKIV Då Utbildning­sstyrelsen i våras bad att få siffrorna från högskolor och universite­t på hur många som åkt på utbyte trodde man först att en del uppgifter kommit bort. Men så var inte fallet. I stället tydde statistike­n på en tydlig nedgång i antalet studerande som åker på utbyte.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland