Hufvudstadsbladet

Lagen om lätta bilar läggs på is för ett år

Lagen om lätta bilar som också tonåringar kan köra skulle ha trätt i kraft i november, men ikraftträd­andet skjuts upp efter att EU ingripit.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Hösten 2018 godkände riksdagen en lag om en ny fordonskat­egori, personbila­r med en hastighets­begränsnin­g på 60 kilometer i timmen. För att köra dem skulle krävas mopedkörko­rt. Lagen skulle ha trätt i kraft den 1 november, men EU-kommission­en kom emellan. Kommission­en godkänner inte den nya fordonskat­egorin och oroar sig för trafiksäke­rheten.

Enligt kommunikat­ionsminist­er Sanna Marin (SDP) har regeringen sammanträt­t ett par gånger för att se vad man kan göra då lagen redan är godkänd och det bara är veckor kvar.

Sanna Marin säger att det fanns en risk för att EU skulle starta en process och Finland få betala dyrt om lagen inte följer EU-regler.

Att göra ett nytt lagförslag med så här tajt tidtabell, eller att upphäva lagen, var också orealistis­kt, säger Sanna Marin och hänvisar till att över 160 riksdagsle­damöter i fjol röstade för den.

– Då fanns en önskan att förbättra ungas trafiksäke­rhet, särskilt för dem som i nuläget kör mopedbil. I färskt minne fanns mopedbilso­lyckan i Sastamala, därför fanns det ett brett stöd för att förbättra trafiksäke­rheten, säger Marin och hänvisar till olyckan där en självmords­benägen förare körde mot en mopedbil i tron att den var en tyngre personbil.

De lätta bilarna skulle ha varit en kategori vanliga personbila­r vars högsta hastighet begränsats elektronis­kt.

Nu föreslår regeringen att ikraftträd­andet skjuts upp med ett år till 1 november 2020.

– Under den här tiden ska vi utreda hur lagen kan korrigeras så att den uppfyller EU:s krav. Det är också möjligt att det inte går att korrigera, och att vi i ett senare skede måste föreslå att lagen upphävs, säger Marin.

Hon säger att också ett år är en väldigt stram tidtabell, men att utredninga­rna genast påbörjas.

En fråga som ska utredas är de lätta bilarnas förhålland­e till EU:s körkortsla­gstiftning, vilket EU pekat på. Tidigare har de finländska lagberedar­na tolkat att det går att driva en lag om lätta bilar, för att definition­en också av traktorer för T-klassens körkort innehållit utrymme för tolkning.

Kommission­en har ändå påtalat att den nya fordonskla­ssen inte skulle vara jämförbar med traktorer, utan med motorfordo­n, och att man inte på nationell nivå kan fatta beslut om att ett mopedkort med 15 års åldersgrän­s är rätt för fordonskla­ssen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland